Привикаха хърватския посланик заради нападки към България

18:50, 19 май 21 25 3794 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

По разпореждане на министъра на външните работи Светлан Стоев, днес в МВнР бе извикан посланикът на Република Хърватия у нас Ясна Огняновац.

Тя бе приета от Румен Александров, генерален директор по европейските въпроси. Поводът за срещата е изявление на хърватския президент Зоран Миланович след Срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от Западните Балкани от 17 май. В него той отправя остри нападки към политиката на България по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония. Миланович заявява, че „държава членка на ЕС навлиза в интимното пространство на Северна Македония“ и като условие за членство се поставя промяна на националния генезис на Северна Македония в учебниците по история.

Северна Македония поиска помощ от Гърция срещу българското вето

„Пред посланик Огняновац генералният директор определи като неприемливо и неоправдано изказването на президента Миланович, което предизвиква разочарование с оглед не само на отличния двустранен диалог между София и Загреб и единомислието по редица теми от Европейския и регионален дневен ред, но и предвид факта, че като непосредствени съседи на региона, България и Хърватия са естествено свързвани от общия интерес от реформиране, стабилизиране и скорошна интеграция в ЕС на страните от Западните Балкани. Бе подчертано, че този процес следва да бъде основан на собствените постижения на всяка една страна кандидат, при спазване на фундаменталните ценности на Съюза, включително на принципа на добросъседство.

В отговор на отправеното искане за разяснения на причината за изказването на президента Миланович, посланик Огняновац пое ангажимент да предаде в Загреб изразената от българска страна позиция, като отбеляза  необходимостта от сътрудничество между България и Хърватия, с оглед гарантиране на стабилността на региона на Западните Балкани и европейската му перспектива“, съобщават от МВнР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама