Защо е важно да почистим климатика преди летните жеги

19:05, 19 май 21 25 3958 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

С настъпването на лятото климатиците стават верни помощници в защитата срещу жегите, но използването им крие някои опасности, предпуреди пред „Спутник“ Антон Ястребцев – еколог и директор на лабораторията „Екология на жизненото пространство“ в Москва.

Преди горещия сезон е по-добре да поканите специалист, който да почисти климатика добре и да смени при нужда филтрите. В противен случай можете да станете жертва на „синдрома на вентилацията“ - шокова реакция на организма към голям брой чужди микроорганизми, попаднали в белите дробове, предупреди той.

Прахът се натрупва в климатиците, микроорганизмите започват да се размножават върху него през зимата, по-късно умират, но остават много мъртви бактерии и гъбични спори. Когато включим климатиците, всичко това се изхвърля във въздуха, ние го вдишваме и се появява така нареченият „вентилационен синдром“, обясни Ястребцев.

Работещият климатик не премахва необходимостта от редовно проветряване на помещението. Това е една от най-популярните заблуди, че въздухът ще бъде свеж благодарение на това устройство, обърна внимание екологът.

Факт е, че повечето климатици не пречистват въздуха, а просто го охлаждат и изсушават. Нивото на въглероден диоксид се натрупва, ние не го усещаме толкова рязко, защото въздухът е доста хладен и поради това в помещението ни се струва свежо“, каза още Ястребцев, цитиран от БГНЕС. 

Ако температурата не е плюс 40 градуса, а 26-27 градуса трябва да отваряме прозореца по-често и да използваме обикновен вентилатор, който е по-безопасен от климатика.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама