Три българки се представят успешно на Биенале Ла Донна в Триест, Италия

12:05, 18 май 21 / Култура 25 4247 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова
Творба на Миряна Тодорова

Град Триест в Италия отново е домакин на третото издание на Международния фестивал Биенале Ла Донна (BID21), който има за цел да промотира женското изкуство на световната арт сцена.

Форумът се провежда от 16 май до 18 юли и в него участват три провокативни български жени художници – Ив Тошайн, Вероника Михалева и Миряна Тодорова.

Това, което ги обединява, освен изключителния им талант, е техният арт дилър – международният куратор и критик на съвременното изкуство - Стефан Стоянов. Той представлява на биеналето и още три световно известни имена в съвременния свят на изкуството – единствената жена мюсюлманка, поканената да направи изложба във Ватикана – скандалната Айдан Салахова, абстрактната скулптурка Габриела фон Хабсбург, кураторът на BID21 и художничката Ивана Ивкович, за която критиците смятат, че е следващата Марина Абрамович на Сърбия. 

Стефан Стоянов – българинът, който замени „Уолстрийт“ с галерия

Тази година BID21 се фокусира върху темата „Тихите трансформации“ според интерпретацията на философа Франсоа Жулиен, който в текста „Les transformations silencieuses“ (2009) подчертава феномена на бавното и незабележимо преобразуване на реалността, което се случва пред очите ни. Изложбата има за цел да представи изразителността на жените-художници за трансформиране на тези промени в универсален език, уловен от интимна и емоционална, символична, релационна или екологична гледна точка, чрез различните художествени похвати на живописта, скулптурата, приложните изкуства, фотографията, видеото и дигиталните изкуства, инсталациите и пърформанс изкуството.

Повече информация за международното Биенале Ла Донна в Instagram и Facebook.

Австрийстката художничка Ив Тошайн, родена в България, е позната на българската публика с провокацията, която направи на фасадата на столична галерия миналия октомври. Тогава Ив показа три монументални знамена-гилотини – на Австрия, България и на Обединена Европа в отговор на нейната интерпретация на Covid кризата и наложената изолация. Ив е единствената художничка, която участва на Биеналето в Триест с video performance. Видеото „Опозиция” се фокусира върху военните паради и въпреки географската ширина и националност, от което всеки един произлиза, те стъпват върху общата идея за страстната и хипнотична пропаганда на войната, завоалирана зад красиви одежди и хора с ритмични абстрактно-механични движения. 

Вероника Михалева (@vmnotsafe) е най младата участничка в BID21, на което тя показва портрет на сестра си, наречен „Отрази”, създаден през 2015 г. с акрилни бои. Нейното изкуствство утешава неспокойните и смущава спокойните. Портретът „Отрази“ маркира онзи момент, в който Вероника започва да търси какво се крие под маската, да се лута по-средата, между живота и смъртта, и живота на ръба. Тя често разгръща прокудените от обществото теми, които сами по себе си остават неприети, а произведенията й подтикват зрителят да потъне в мисъл.

Миряна Тодорова е визуален артист, който живее и работи между Ню Йорк и София. Предпочитаните от нея изразни средства са живопис, пърформанс и видео. Важна част от творчеството й са публични интервенции. Тя изследва въпроси, свързани с политиката на общественото пространство и начина му на обитаване. На BID21 тя участва с инсталация, която провокира въображението и е вдъхновена от ежедневието на жените – пазаруване, домакинстване, разходки…  

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама