Цацаров уволнил шефката на кабинета на Рашков заради конфликт на интереси

10:52, 18 май 21 25 4555 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Шефката на кабинета на служебния вътрешен министър Бойко Рашков Елена Фичерова – Караиванова е била дисциплинарно уволнена от КПКОНПИ от председателя на комисията Сотир Цацаров през март миналата година след установен конфликт на интереси. Тя е участвала по процедурата за собственото си назначаване, съобщиха от комисията поради засилен медиен интерес.

От антикорупционната комисия представят пълна хронология на събитията. През март 2017 г. Елена Фичерова – Караиванова е назначена в правния отдел на комисията, а няколко месеца по-късно става началник на отдел „Човешки ресурси“ след проведена конкурсна процедура. През май 2018 г. е стартирал подбор между служители на ръководни длъжности за избор на „директор на дирекция „Координация, съгласуване и взаимодействие“ (КСВ). Тогава Фичерова - Караиванова е представила справка с имената на трима служители, които отговорят на условията за заемане на длъжността, като един от тези трима служители е самата тя.

Тогава е избрана, като е повишен и размерът на месечното ѝ възнаграждение. Още на следващия ден Фичерова - Караиванова обаче подала заявление да бъде възстановена на длъжността като началник-отдел „Човешки ресурси“. Молбата ѝ е удовлетворена, а заплатата ѝ остава по-висока - като за длъжност „директор на КСВ“.

„На практика еднодневното „пребиваване“ на Елена Фичерова – Караиванова на директорската длъжност е било извършено само с цел създаване на основание за увеличаване на трудовото ѝ възнаграждение“, посочват от КПКОНПИ.

През февруари 2020 г. след извършена проверка Главният инспекторат към Министерския съвет информира ръководстово на антикорупционната комисия, че съществуват данни за евентуален конфликт на интереси на Елена Фичерова - Караиванова. Месец по-късно е образувано досъдебно производство срещу нея, но тя неколкократно отклонява писмените и устни покани да се яви на изслушване пред постоянната комисия, определена със заповед на председателя на КПКОНПИ. Тя е изслушана чак през януари 2021 г.

Елена Фичерова – Караиванова е дисциплинарно уволнена със заповед на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров от 26 март 2020 г. за това, че е участвала в процедурата за собственото си назначаване за директор на дирекция КСВ. Наложени са ѝ и финансови санкции.

Основанията за налагане на наказанието са установени нарушения за неправилно изплащане на възнаграждения по изпълнение на проект, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“, на който Фичерова - Караиванова е била определена за ръководител от август 2018 г. Установеното нарушение касае утвърждаване на документи от нея, водещи до изплащане на допълнителни възнаграждения на екипа по проекта (включително и на самата нея), без същите да са одобрени от председателя на КПКОНПИ, каквито са изискванията. В обясненията си пред дисциплинарната комисия Фичерова – Караиванова е заявила: „въобще не се сещам да има разпоредба, която да ме задължава да представям протокола на органа по назначаването“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама