Ваксиниране с „Pfizer” след първа доза с „AstraZeneca“ е безопасно

14:24, 18 май 21 25 4837 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Испанско проучване за смесване на ваксини срещу Covid-19 установи, че даването на една доза от ваксината на „Pfizer“ на хора, които вече са получили като първа доза ваксината на „AstraZeneca“, е безопасно и ефективно, съобщи Ройтерс.

Установено е, че имунният отговор при хора, получили като втора инжекция ваксина на „Pfizer“, е между 30 и 40 пъти по-голям, отколкото в контролна група, на която е била поставена само ваксината на „AstraZeneca“, пише БНР.

Сред 600-те участници в изследването на възраст под 60 години са докладвани само няколко по-сериозни странични ефекта, съобщават авторите на проучването. Най-честият посочен симптом е болка в областта на убождането (88% от участниците) и главоболие (приблизително при 50%). В 68% се съобщават за „леки случаи“, в 30% „симптоми с умерена интензивност“, а в 1,7% от случаите, или сред общо 16 души, има симптоми „със значителна интензивност“, особено общо неразположение и главоболие, но няма „сериозни нежелани събития“.

Данните от последното денонощие

677 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 16 505 теста, което означава, че положителните проби са около 4%.

През последните 24 часа са починали 84 души, а излекуваните са 2207. В болница са 4592 пациенти, от които 490 – в интензивни отделения. Най-много новозаразени има в София – 113, следват Пловдив – с 49, и Благоевград – с 40 души.

Поставените дози ваксини за последното денонощие са 18 236. Общо те са близо 1,1 млн. Общ брой лица със завършен ваксинационен цикъл - 425 971.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама