Радев и Митов се сочат с пръст относно Русия и националната ни сигурност

18:00, 16 май 21 / Политика 25 3900 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът Румен Радев заяви, че е дал ясна оценка и по отношение на Русия и националната сигурност на България. „Там компромиси са абсолютно недопустими и трябва да се преследва всяко вмешателство в нашата национална сигурност...“, подчерта той в интервю за БНР. 

Щом Борисов спи с пистолет до главата си, значи има мутри

В понеделник по време на партийния форум на ГЕРБ бившият премиер Бойко Борисов и заместникът му Даниел Митов подхвърлиха, че президентът е скрил приета предходната вечер декларация от срещата на върха на държавните глави от групата Б-9. Става дума за документ, в който се осъждат агресивните действия на Русия в Черноморието. В декларацията се изразява и загриженост за експлозиите във военни складове в България.

Промените в ГЕРБ: Кой си заслужи място на масата на Борисов?

В съобщението, публикувано на страницата на българския президент вечерта след срещата на групата Б-9, липсваха разяснения за декларацията, а думата Русия не се споменаваше нито веднъж. Действията на президента бяха определени от Борисов като „двуличие“, а Даниел Митов каза, че това е „опит за политическо мошеничество“ и попита президента защо е скрил декларацията, пише „Свободна Европа“.

Днес Радев отказа да отговаря на твърденията на Даниел Митов с мотива, че бившият външен министър има „лични драми и болки, породени от факта, че държавният глава не е разписал указ с предложение Митов да бъде назначен за посланик на България в Румъния.

Радев насочи вниманието към бившия премиер Борисов. Без да го споменава по име, президентът заговори за „този, който представлява България в Европейския съюз“ и „на когото са пряко подчинени службите за сигурност“.

Цитирайки лидера на ГЕРБ, който преди седмици отбеляза крещящото мълчание” на Радев по темата за руските шпиони, действали в Чехия, президентът направи преглед на отношенията между управлението в София и Москва.

„Руски агенти безнаказано тровят български граждани“

„Крясъците, че съм имал недопустимо, крещящо мълчание, по отношение на руските шпиони идват след като си пуснал руските агенти, на техните служби, безнаказано години наред да тровят български граждани, да взривяват наши складове, както твърдят ДАНС и прокуратурата“, каза Радев.

Става дума за разследването, което прокуратурата започна в края на април взривовете в чешки военни складове през 2014 г. и 4 „сходни“ инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г.

Прикриване на действия

Пред общественото радио президентът заговори за „прикриване на техните (бел. ред. - на руските шпиони) действия“. По думите му в България е допуснат „огромен пробив в националната сигурност“, защото не е реализирана политика за организация и контрол върху достъпа до класифицирана информация.

В коментара си държавният глава засегна и уличените в шпионаж в полза на Русия български граждани. Петима български граждани, четирима офицери, са уличени в това нещо. А службите пряко подчинени на теб, са отговорни за организацията и контрола върху класифицираната информация и издаването на допуск“, каза Радев. 

Отговорът от ГЕРБ не закъсня

Бившият кандидат за премиер на ГЕРБ Даниел Митов благодари на държавния глава Румен Радев, че не е подписал указа му за посланик в Румъния. По думите му той не отговаря на критериите, тъй като не е бил част от Държавна сигурност. 

Припомняме, че през ноември 2020 г. Екатерина Захариева съобщи, че Радев отказва да го назначи за посланик в Румъния.

Митов попита и защо президента не е заел позиция по случаите „Навални“ и шпионския скандал у нас. По думите му Радев се опитва предизборно да лъже всички едновременно. „На едните да казва, че е прозападен, на другите – че е проруски, на трети се обръща и намигва към Дубай през назначение в служебния кабинет. В крайна сметка да държи в плен българските институции“, каза бившият кандидат за премиер, визирайки Елена Фичерова-Караиванова, която е една от учредителките на партията на Васил Божков „Българско лято“. Тя е предложена да оглави политическия кабинет на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Според Радев обаче тя не е регистрирана като кандидат.

Митов отпрати и редица въпроси към Радев за шпионската мрежа, която се свързва с палежите на складове у нас и отравянето на Емилиан Гебрев. И британското правителство ли е позволило отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря? И то ли е позволило отравянето на Литвиненко преди години? Чешкото правителство ли позволи взривяването на складове от ГРУ?“, запита той. 

„Шпионските мрежи действат против волята на националните правителства и когато бъдат разкрити, то тогава съответните институции, включително и държавният глава, са длъжни да заемат ясна и категорична позиция, а не да шикалкавят“, твърди бившият външен министър, цитиран от „Фокус“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама