Удължава се срокът за прием на номинации за наградата „Аргира Жечкова“

09:40, 14 май 21 25 3490 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Обществената комисия за избор на носител на наградата „Аргира Жечкова“ взе решение за удължаване на срока за прием на номинации до 30 юни 2021 г. Мотивът за това е все още усложнената пандемична обстановка, съобщиха от Община Сливен.

Предложения могат да внасят педагогически колективи, неправителствени организации или инициативни комитети. Освен творческата биография на кандидата, предложенията трябва да съдържат справка за обществено-полезната дейност на номинирания и справка за педагогическите му постижения. С наградата се удостоява жена-учител с принос за издигане престижа на учителската професия и доказани високи професионални умения като преподавател и възпитател на младото поколение.

Предложения се приемат до 16 ч. на 30 юни в деловодството на Община Сливен на хартиен носител, както и в електронен вариант на е-mail [email protected]

Аргира Димитрова Жечкова е родена на 1 август 1845 г. – нов стил (20 юли стар стил) в Сливен. Родственица е на Хаджи Михаил Калудов, един от българските пратеници на княз Ипсиланти по времето на Гръцката завера, на Михаил Колони, на Добри Чинтулов и на мнозина други сливенски революционери и просветители. През 1865 година е назначена за учителка в девическото училище, с което започва нейната мисия на учител, просветител, възпитател и пазител на сливенския културен дух и традиции.

Аргира Жечкова е инициатор и изпълнител на редица просветителни и благотворителни начинания. Тя е основател на женското благотворително дружество „Майчина длъжност“ през 1870 г., а от 1908 година до 1922 година е подпредседател на благотворителното дружество „Подслон“ за подпомагане на сираците, на което подарява 2000 златни лева. Председател е и на Комитета на безплатните ученически трапезарии, на който е подарила 1000 златни лева, активен деятел е на дружеството „Червен кръст“ в периода от 1903 година до 1924 година.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама