Съдът отказа да каже къде живее главният прокурор

15:18, 13 май 21 25 3795 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Живее ли главният прокурор Иван Гешев във вила в резиденция „Бояна“? Въпрос, на който не може да се отговори, защото информацията може да застраши сигурността му. Това е решението на административния съдия Галин Несторов по дело за достъп до информация за вилата на Гешев, съобщи „Mediapool“.

Протестът, ден 73: Защо Иван Гешев живее в резиденция?

През лятото на миналата година „Свободна Европа“ съобщи, че Гешев живее в дом №5 на държавната резиденция. Тогава нито една институция не реагира. Адв. Николай Хаджигенов, който по това време е част от „Отровното трио“ и всеки ден искаше оставката на Гешев от площада, изпрати до прокуратурата заявление за достъп до обществена информация със седем въпроса за местожителството на Гешев и извършен ли е ремонт на жилището му и на каква стойност.

От решението на съда се разбира, че главният прокурор може да живее в която пожелае държавна вила, да я ремонтира с обществени пари, но това са негови лични данни. „В случая исканата информация не касае дейността на държавният орган – Върховна касационна прокуратура, а се отнася изцяло до лични данни, касаещи личността на главния прокурор“, казва съдия Несторов.

Според магистрата тази информация е защитена от Закона за защита на личните данни, а разкриването ѝ „би могло да доведе до заплаха за здравето и личността на лицето, изпълняващо длъжността „главен прокурор на Република България“.

Според Гешев закриването на спецструктурите е в интерес на мафията

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама