Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

11:23, 13 май 21 25 3727 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Днес започна мюсюлманският празник Рамазан Байрам. Настъпването му беше възвестено рано тази сутрин във всички джамии у нас с голяма молитва и при спазване на противоепидемичните мерки.

За празника в Кърджали отвори врата една от най-големите джамии в Родопите, която може да събере 1200 вярващи.

За мюсюлманите Рамазан Байрам е ден на прошка и съпричастност. Освен за празнуване това е и време за равносметка, обясни главният мюфтия Мустафа Хаджъ. „Байрам е време, когато хората се помиряват, ако евентуално между тях има някакво неразбирателство. И най вече Байрам е време, когато всеки уважава своите родители. Ако те са между живите, необходимо е да ги посетим, да ги зарадваме, да стоплим сърцата им, да почувстват, че ние сме техни деца“, заяви той, цитиран от БНР.

За разлика от предишни години този път няма много наши  изселници пристигнали от Турция по родните места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради Covid-19.

Рамазан Байрам се чества три дни, през които се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата.

Празничните дни са повод да се обърнем към семейните ценности, посвещаваме ги на смирението, покаянието, помирението и опрощението. Празникът е символ и на добротата, толерантността и уважението, носител на волята и надеждата да живеем в мир и разбирателство, в заедност да градим една просперираща държава, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама