Големите кавички

14:30, 12 май 21 / Големите кавички 25 3598 Шрифт:

Казаното отлита, написаното остава. ТОПНОВИНИ подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата (3 - 7 май)

„Поемам пост с изключително значение. Националната култура е не само идентичност, но и стратегия за държавност. Българската култура се намира в изключително тежка криза. Поне двойно по-тежка отколкото, в която и да е друга държава от ЕС. Това е така, защото освен изключително тежкия удар, който секторът понесе заради пандемията, в България имаме разрушителни обстоятелства“. Това написа в своя Facebook новият служебен министър на културата проф. Велислав Минеков, чието име нашумя покрай миналогодишните протести. Тогава той бе един от организаторите на демонстрациите срещу властта, като част от „Отровното трио“.

По думите му ресорът се намира в тежка изолация заради липсата на реформи в държавните културни институции, традиционно ниския национален бюджет, липсата на Национална стратегия и „неглижирането и мизерното финансиране на независимия културен сектор“.

Като капак на всичко правителството на еднокнижниците от ГЕРБ оряза бюджета за култура за 2021. Въпреки Министерството на културата в Националния план за възстановяване ще има проект за култура. Той има дългосрочна визия, защото мисията му ще бъде да извади съвременната българска култура от изолацията, да подкрепи създаването и разпространението на съвременна българска култура, да осигури достъп на българската публика и представянето ни в Европа и по света“, написа той, като отбеляза, че ще се опита за два месеца да гарантира някаква нормалност.

Чудеса не са възможни... Ще бъде потърсена отговорност за корупцията, грабежа и щетите върху националната култура и публично представена. Време е медиите и журналистите да задават въпроси и да получават отговори“, каза Минеков.

Ще съживим смъртник, ще реализираме мечтите си, ще потърсим бъдещето, което заслужаваме. Обречени сме на достойно минало, собственици сме на велико културно наследство. Осъдените на нищета ще се завърнат с достойнство, създателите ще бъдат благословени и обичани. Ще бъдем там, където бяхме, ще бъдем там, където сме отново очаквани и признати“, заключи новият културен министър.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама