„Времеубежище“ е романът на годината

12:16, 12 май 21 / Култура 25 4422 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

„Времеубежище“ от Георги Господинов – роман за паметта и времето, който излезе точно в началото на пандемичните ограничения, стана „Роман на годината“ на десетото издание на конкурса на Фонд „13 века България“.

Победителят за 2021 г. бе обявен на церемония в Литературен клуб „Перото“ в НДК на 11 май. Заради пандемичните ограничения събитието бе проведено в ограничен състав – на номинираните, журито и представители на Фонд „13 века България“, пише „Площад Славейков“.

Превеждат новия роман на Георги Господинов на 12 езика

Подборът между шестте номинирани книги е направен от жури в състав: д.ф.н. проф. Амелия Личева (председател), Теодора Димова (носител на наградата за 2020 г.), Атанас Капралов (директр на Националния литературен музей), Светлозар Желев (директор на Националния ценър за книгата) и Йордан Ефтимов (литературен критик).

Писателят Георги Господинов лично съобщи във Facebook новината с думите: „Радвам се да съобщя първо тук, че „Времеубежище“ получи наградата на „13 века България“ за български роман на годината. Благодаря на издателите си от „Жанет 45“, на първите си читатели и на журито, което е оценило романа. Романът излезе преди година и месец, това е първата му награда“.

Останалите номинирани романи, които се състезаваха за отличието „Роман на годината“, бяха „Гълъбария“ от Стефан Коспартов, „Мястото Янтара“ от Керана Ангелова, „Поздрави от Хадес“ от Яница Радева, „Резиденцията“ с автор Георги Тенев и „Сянка“ от Васил Панайотов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама