Служебното правителство на Радев ще променя плана за възстановяване

09:28, 12 май 21 / Политика 25 3416 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев назначи днес служебното правителство, което ще управлява до излъчването на новото 46-ото Народно събрание след провеждане на изборите на 11 юли. Служебните министри положиха клетва и встъпиха в длъжност.

Държавният глава посочи, че 45-тият парламент бе белязан с много емоции, но макар и кратък, неговият живот не е бил напразен. „Той ще остане като един драматичен жалон на излизането на нашия народ от корупцията. Чуха се дълго премълчавани мнения, пропука се омертата, на която се крепи компроментираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на за ново правителство. И това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания“, заяви Радев.

Картите са раздадени: Новият кабинет е на ход

Президентът обяви, че служебният кабинет е кабинет на демократичното единодействие. „В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални, свободни предприемачи и изразители на общественост недоволство, личности от академичните среди. Той доказва онова, което не бе достигнато в 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България. Оставам убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и трудолюбието. Вярвам, че демократичното взаимодействие от личности от разни хоризонти ще доведе до просперираща България“, заяви Румен Радев.


Снимка: БГНЕС

Той прогнозира, че предстоят тежки месеци с тежко наследство и силна съпротива от силата на статуквото. По думите му в тази обстановка пред служения кабинет стоят важни задачи – да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина на състоянието на държавата и да направи първата крачка към връщане на държавността.

В речта си Румен Радев не пропусна отново да критикува работата на правителствата на Бойко Борисов. „Отиващото си правителство изцеди хазната с безразборни харчове и спорни проекти. Остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса. Министрите от служебното правителство ще трябва да докажат, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление, да въведат ред в хаоса с ваксинацията и да вземат решение за Плана за възстановяване и устойчивост, разработен в секретна обстановка от предишното правителство, което отказа да го внесе в европейската институция“, посочи държавният глава. Радев припомни, че и президентската институция е предложила пет основни приоритета по този план.

Той поздрави служебния кабинет за куража да поеме отговорност в тази изключително тежка обстановка. „Управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост“, посочи Радев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама