Комисията „Манолова“: Втори бизнесмен обвини ГЕРБ в корупция

21:00, 10 май 21 / Политика 25 4237 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Втори бизнесмен обвини Бойко Борисов и ГЕРБ в корупционни схеми чрез собственика на фирма „Градус“ Иван Ангелов. Това стана по време на Комисията по ревизията на управлението на премиера в оставка Бойко Борисов. 

Скандалът „Илчовски“: За подкупите, Мата Хари и фурмите...

Проговорилият бизнесмен е собственикът на фирмата „Агро - Бел 2001“ Павел Стоименов, който се занимава със зеленчукопроизводство. 

Картелът „Г-8“

Стоименов твърди, че е бил заплашван и изнудван от картелна група, свързана с Иван Ангелов, действаща в Стара Загора. По думите му собственикът на „Градус“ е начело на картел, „известен като Г-8, който определя цените и размера на рентите“.

Бизнесменът разказа, че се стигнало и до палежи на къщи и офиси заради отказ да плати рента, която го ощетява. Едно от имуществата било на негов служител. След пожара било възстановено и отново го запалили.

След скандала „Илчовски“: „Градус“ губи 24 млн. лв. от срив в акциите

Попитан по какъв начин прави връзка между собственика на „Градус“ и ГЕРБ, той цитира думите на Ангелов от преди дни, когато каза, че премиерът му е помогнал. „Това е зависимост, не искам нашата държавност да бъде зависима“, каза Стоименов, цитиран от „Mediapool“.

Според него неслучайно има разлика между Северна и Южна България при рентите. „Допреди три години навсякъде се искаше да докажеш законно право, че имаш право да обработваш земята, да покажеш договори, че ти я владееш. В Северна България тези документни влязоха преди 10 години. В Южна България този закон влезе преди три години. Нарочно, за да могат тези да си разиграват игрите“, обясни бизнесменът.

Скандал в комисията „Манолова“: Бизнесмен разказa за кюлчета и Мата Хари

Той каза още, че през 2014 г. същите хора са му откраднали по електронен път фирмата. Тогава тя обработвала над 70 хил. декара земя, а към ден днешен по собствените му думи - 100 000 дка. По думите му кражбата станала чрез смяната на управителя на фирмата с най-обикновен протокол, подаден в Търговския регистър.

„След като ми откраднаха фирмата, бяха прехвърлили 80 000 декара от нея в Шумен на трети лица. Съдът отсъди, че те са жертва и не са виновни. Аз приех това. Но поне променихме законите“, отбеляза Стоименов.

Той разказа, че благодарение на това че ангажирал нотариуси и адвокати законът е бил променен и вече прехвърлянето на фирми става след известяване на стария собственик със SMS. Бизнесменът отбеляза, че единственото предложение, което не е било прието, е фирма да се прехвърля само след удостоверения от НАП за липса на задължения. 

Зеленчукопроизводителят сподели, че след случилото се започнал да помага на много бизнесмени с подобна съдба, за да си върнат фирмите, предаде „Сега“.

Председателят на комисията Мая Манолова предложи сигналът на Стоименов да се препрати на българската и европейската прокуратура.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама