Тъжен финал на историята на двата лъва от Разград

17:50, 10 май 21 25 3415 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Спасеното от зоопарка в Разград лъвче Терез, което живееше в холандски спасителен център за диви котки, почина десет месеца след брат си Масуд, съобщиха от организацията Четири лапи”.

Братята лъвове бяха приети във Felida през февруари 2018 г. Тогава те бяха само на пет месеца и тежаха едва по 20 килограма! Толкова млади и вече толкова - болни, и двамата страдат от тежки неврологични проблеми, заради факта, че са родени от близкородствено развъждане в незаконно работещия зоокът. Генетичната им предразположеност на практика означава безкрайни здравни предизвикателства. 

В холандския спасителен център им е осигурена интензивна специализирана грижа, увеличавайки максимално техните шансовете да оцелеят, да играят и да имат положителни преживявания. И въпреки болестите си, братята се радваха на живота и израснаха щастливи, доволни и красиви лъвове”, разказват от организацията.

Но не толкова дълго, колкото се надявахме всички. Миналото лято медицинското състояние на Масуд прогресира до такава степен, че болката вече не можеше да бъде избегната. Не много по-късно, беше потвърдено, че и Терез, който вече страдаше от същите неврологични проблеми в по-малко напреднал стадий от брат си, има влошаване на бъбречната функция. Бъбречната недостатъчност е често срещана особено при по-възрастните котки, но при по-младите животни, с труден старт в живота, може да се развие и по-рано. Преди няколко седмици тази диагноза настигна“ и Терез, разказват от „Четири лапи“.

Припомняме, че двете лъвчета бяха взети от разградския зоопарк след раждането им през септември 2017 г. Бяха отгледани от доброволката Марина Георгиева, която почина в началото на тази година. Кметът на Разград имаше намерение да ги дари на зоопарка в Пазарджик, въпреки че беше осигурено настаняването им в Холандия. След граждански протести и недоволство, тогавашният екоминистър Нено Димов разреши транспортирането им в чужбина.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама