Какво следва за хората, които не искат втора доза от „AstraZeneca“?

17:22, 09 май 21 25 3705 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Официалната препоръка нa ЕМА и на Изпълнителната агенция по лекарствата е да се следва кратката характеристика на ваксината нa „AstraZeneca“. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Разгледахме казуса с хората, които не искат да си поставят втора доза от препарата, с Националния ваксинационен щаб. Взехме решение да бъде поставяна втора доза от РНК ваксина след 84-я ден – тоест, когато приключи по кратка характеристика периода за поставянето на втора доза от аденовирусната ваксина. През следващите седмици предстои да бъдат оповестени изследвания, които да покажат какъв е ефектът от подобно смесване на ваксини“, подчерта той.

Европейската комисия няма да поднови договора си с „AstraZeneca“

Производителите на ваксини провеждат и изпитвания дали ще е необходима и трета доза от ваксината за по-голяма ваксина срещу COVID-19. „Най-рано в края на годината се очаква да бъде необходимо поставянето на подобна трета доза. Все още предстои да се изясни дали тя ще е многовалентна – тоест да съдържа много разновидности на COVID-19  или да съдържа само най-актуалния към момента щам”, обясни Кирилов.

Данните от последното денонощие

466 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 7503 теста, което означава, че положителните проби са малко над 6%.

През последните 24 часа са починали 16 души, а излекуваните са 315. В болница са 5882 пациенти, от които 566 – в интензивни отделения. Най-много новозаразени има в София – 73, следвана от Пловдив – с 53, и Варна – с 50.

10 048 дози ваксини са поставени през изминалото денонощие. 289 612 са общо ваксинираните лица с втора доза. И днес продължава работата на зелените коридори в страната.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама