Отиде си звездата на българската естрада Ваня Костова

20:50, 06 май 21 25 4739 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Отиде си звездата на българската естрада Ваня Костова, съобщи Нова телевизия, като се позовава на свои изтчници. 

Към момента причината за кончината на певицата не е ясна.

Синът ѝ Боян Михайлов се сбогува с нея в своя Facebook с песента ѝ от 1981 г. - „Вместо сбогом“.

Ваня Костова завършва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Георги Кордов. След това започва професионалната си дейност във вокална група „Тоника СВ“ през 1980 г., като с отличните си гласови възможности и индивидуален маниер на изпълнение до голяма степен определя нейния облик.

Шлагерите следват един след друг, но в отношенията ѝ с колегите скоро настъпва разрив. Остранена от групата и останала без софийско жителство, Ваня изпада в безизходица, от която я спасява предложението на Управлението на транспортните войски и постъпва през 1986 г. като солистка на ансамбъл „Магистрали“, където работи и Стефан Диомов.

В края на 80-те продължава кариерата си като солистка. В репертоара ѝ са включени лирични песни, драматични балади, песни на народите и български народни песни. Сред популярните са „Рождество“, „Звезда“, „Конче мое“, „Вишна“.

През 90-те изнася десетки благотворителни концерти из цялата страна и преживява щастливи мигове с възродената „Фамилия Тоника“.

Нейната песен „Звезди в моята нощ“ по стихове на Петя Дубарова получава първа награда на „Бургас и морето“ - 1998 г. Мечтата ѝ е да издаде албум с песни по стихове на Петя Дубарова, които събира над 10 години. През 2001 отново се отделя от „Тоника“.

Следват две самостоятелни турнета в Канада и САЩ, където изнася десетки концерти пред зажаднелите за красива българска музика родни емигранти.

През 2004 г. печели първата награда на фестивала „Пирин фолк“ в Банско в дует със сина си Боян, а през 2005 г. прави турне в Австралия и Нова Зенландия, където представи своите неповторими шлагери. На 30 юни 2008 г. Ваня Костова отбеляза 25-годишнината на самостоятелната си кариера на сцената с голям концерт в любимата си зала „България“.

Екипът на Topnovini.bg изказва своите най-искрени съболезования към близките и приятелите на Ваня Костова!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама