„Балкански“ издигна уникална циркова конструкция

16:28, 02 май 21 25 4100 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В цирковото общество у нас се случи нещо изключително. Най-престижният цирк на България – Балкански“, издигна уникално преместваемо съоръжение, каквото няма не само у нас, но и по света.

По принцип пътуващите циркове издигат своята шатра (шапито) посредством две или четири колони, които държат платното и позволяват монтажа на циркови реквизити, обикновено за въздушни номера. В света има специализирани фирми с традиции в производството на цялостни пакети циркове. В случая става дума за световно известните италиански майстори на циркови конструкции Карло и Умберто Анчески.

Трудни времена за цирк „Балкански“

Напоследък те работят върху създаването на нов тип инженерно съоръжение, базиращо се на друг способ за построяване. Такива модерни шапита са единици. Дирекцията на Академичен цирк „Балкански“ се доверява на братята Анчески и резултатът днес е построената в София уникална циркова конструкция – тип „Арки“, пише БТА.

Различното от съществуващите днес е това, че те не са поставени успоредно, а са на кръст за по-голяма стабилност при екстремни метеорологични условия. Тази иновация е единствена по рода си в света и е по идея на акад. Балкански и техническия директор Николай Балкански. Разработката е отнела 6 месеца, върху нея са работили четирима италиански инженери, внедрени са 14 нови метода в различните фази на монтажа, демонтажа и превоза, проведени са стотици компютърни симулации за изпитване. Съоръжението отговаря на всички експлоатационни стандарти на ЕС, сертифицирано е с TÜV и е производство 2020 г.

Зрителната зала на цирка е без всякакви подпорни колони и визията ѝ е като на луксозна стационарна сграда. Така българският зрител може да се наслаждава на случващото се в манежа без да му пречи каквото и да било от която и да е точка на цирковият амфитеатър.

Всичко това можете да видите под купола на Академичен цирк Балкански до 1 юни – Денят на детето, вкл., на цирковата  площадка в парк „Възраждане", Зона  Б-5.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама