Как да преминем от постите към обичайното меню

19:15, 02 май 21 25 3095 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Как да преминем от стриктно въздържане от храна по време на Великия пост към обичайното си меню, без да навредим на здравето си? Ето съветите на главния лекар на клиниката Риммарита- терапевтът и диетолог Р. Мойсенко, споделени пред радио Sputnik.

Трябва постепенно да се върнете към яденето на месо и други животински протеинови продукти, които не се консумират по време на пост. Факт е, че през периода на въздържание тялото е намалило производството на ензими, които са необходими за тяхната преработка, и не може бързо и рязко да се възстанови, обясни лекарят.

Защо междинните хранения са грешни?

Трябва да дъвчете продължително месото, за да помогнете на тялото да се усвои и разгради протеините. Не трябва да пиете вода с храна, а 20-30 минути преди хранене се препоръчва да изпиете чаша вода с малко лимонов сок. Това ще улесни по-активното разграждане на белтъчната храна“, обясни специалистът.

Започнете с месо на пара или варено, но винаги в комбинация със зеленчуци. Можете дори да хапнете печено с подправки, най-важното е, да има повече зеленчуци.

Ако веднага сложите на масата си нещо, приготвено на скара например, изберете парче, което не е прегоряло и го гарнирайте с билки и зеленчуци. Важно е комбинацията между животински протеин със зеленчуци да е в съотношение 1:2. Избягвайте пържените и пушени продукти", посъветва още Мойсенко, цитирана от БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама