Инсинуациите, че президентът избира ЦИК са евтина пропаганда

11:00, 01 май 21 / Политика 25 3191 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев определи като „евтина пропаганда“ твърденията, че държавният глава избира ЦИК и придобива права над нея.

„И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на ЦИК – това е отговорност на парламентарните групи. Разликата е в обществените консултации - по новия закон те ще се провеждат не в Народното събрание, а в президентството. Така беше по закон и до 2014 г. Така че няма никаква драма, просто евтина спекулация“, заяви Радев.

Новите изборни правила: По-малка ЦИК, машинен вот, повече секции в чужбина и още...

Той коментира и бързото обнародване на изборните промени в „Държавен вестник“, след като стана ясно, че партията на Бойко Борисов може да призове за вето върху част от тях. „Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето – чудо невиждано. Взех това решение, защото честите избори са приоритет. Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват. Твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини“, каза той и подчерта, че няма основание да се бавят промените.

„Какво искате? Бавене и хаос или организация? При това положение трябва да се направи всичко възможно ако имаме нова ЦИК, тя да встъпи в своята роля още при разпускането на Народното събрание. Длъжни са да се справят. За това действам толкова бързо. Това е залогът за успех“, посочи Радев.

Забраната да се гласува с хартиена бюлетина е скандална

Президентът коментира лаконично кога ще бъде новата дата на изборите, като подчерта, че това зависи от конституционната процедура по съставяне на правителство, а не от него.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама