Десетки прегазени до смърт на религиозен празник в Израел

13:47, 30 апр 21 / Свят 25 3861 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Поне 44 души са загинали и над 150 са ранени след струпване на десетки хиляди ултраортодоксални евреи за празник в Израел. Трагедията се разигра на годишния фестивал Лаг Баомер до мястото, където е погребан равин от II век.

Според очевидци причината е струпване на хора в тесен проход към трибуните за тържествата, на които цяла нощ има молитви и песни. Метална рампа на това място се оказала толкова хлъзгава, че хората започнали да падат един върху друг като блокчета от домино. Мнозина са е задушили или са били прегазени от тълпата, като сред жертвите и ранените има и деца.

Спасителни екипи казват, че не са виждали нищо подобно в работата си и техни членове са се нуждаели от помощ от психолози на място. Освен линеките на Маген Давид Адом са привлечени и военни хеликоптери и отряди на армията за издирвателни и спасителни мисии.

Събирането на планината Мерон е станало въпреки забраните и ограниченията, които властите опитаха да наложат. Ортодоксалните евреи са сред най-големите противници на ваксинирането и мерките срещу пандемията, въпреки че починалите и заразените с COVID-19 в техните общности да са в пъти повече, пише „Дневник“.

Според различни източници в района вероятно са се събрали до 100 хиляди души и дори след трагедията е имало сблъсъци с полицията на желаещи на всяка цена да стигнат до святото за тях място.

От първоначалните описания вина може да имат и действията на полицията, която е закъсняла с премахването на заграждения за контролиране на множеството. В района за фестивала обикновено се палят големи огньове, но този път заради пандемията тази част от празника е била отменена и събралите се са били насочвани по специални коридори, в които изненадващо се образували задръствания.

За това, че има тежък инцидент се разбрало минути след началото му, когато се задействала алармена система за разпръскване на хората. Мнозина първоначално помислили, че има бомбена заплаха или нещо подобно.

Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнования на семействата и близките на жертвите. А от МВнР съобщиха, че няма пострадали българи.

Повечето от загиналите и ранените са от ортодоксалната секта Толдот Аарон от Еруслим, смятана за може би най-затворените, сплотени и добре организирани подобни общности в страната. Според членовете ѝ всеки опит за намеса в делата ѝ отвън се смята за тотално узурпиране на системата ѝ от религиозни вярвания. Толдот Аарон са непоклатими противници на ционизма и животът извън общността е описван като нещо мрачно и зло.

Тя е основана през 1928 г. от равин Аарон Рот като разклонение на движението Сатмар, зародило се в Германия. През 1942 г., малко преди нацистка Германия да нахлуе в Унгария равин Рот и последователите му бяга от Европа в Палестина, където създава традицията всеки член на общността да подписва договор, задължаващ него и семейството му стриктно да спазват правилата и самоизолацията на сектата. Всичко е строго регулирано, включително облеклото, обичаите и какво правят в свободното си време.

Шломо Гузмен-Кармел от университета „Бар-Илан“ и изследовател на сектата, казва, че членовете ѝ дори не се възприемат като отделни личности, а се смятат за части от едно органично цяло, сплотявано от строги и мистични вярвания. „Никой никога дори не би си помислил да привлече външни за общността лица във вътрешните дела на Толдот Аарон, да не говорим за представител на израелската държава, която те смятат за богохулство“, разказва той, цитиран от „Джерузалем пост“.

По-късно израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви национален траур. „Катастрофата на планината Мерон е една от най-тежките, които сполетяват държавата Израел“, написа той в Twitter, съобщи БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама