Най-много врабчета има в София

15:08, 27 апр 21 25 3343 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Рекорден брой участници се включиха в петото издание на инициативата на Българското дружество за защита на птиците „Ние броим врабчетата“. В кампанията участваха 767 души, които отчетоха данни за 896 локации. Така местата за броене са почти два пъти повече от преброяването през 2020 г., съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Общият брой на врабчетата, които бяха преброени в събота, е 11 681. От тях броят на домашните врабчета е 8256 или 71% от всички преброени. Полските врабчета заемат 25%, което са 2942 екземпляра. Очаквано испанското врабче е с най-малки числености – 483 или 4% от всички. Процентното съотношение между различните видове врабчета е приблизително същото като миналата година – 75% : 21% : 4%.

Броим врабчетата

Резултатите, които врабчебройците са записали на сайта vrabcheta.bg, са между 0 и 200. Най-високият резултат е отчетен във Варна – 204 домашни врабчета.

Интересна тенденция е значителният спад на локациите, в които не са наблюдавани никакви врабчета. „Тази година това са едва 10%, за разлика от предишните две, когато бяха 33% и 28% - съответно за 2019 и 2020 г. Неслучайно това е един от важните показатели, на който държим, тъй като от него получаваме информация за това какви местообитания отблъскват врабчетата и съответно какви са заплахите, водещи по намаляването им“, посочват от дружеството.

Отбелязваме Световния ден на врабчето

Най-голям брой локации са преброени в София, а останалите са разпръснати сравнително равномерно из останалите части на страната. Най-много птици са регистрирани в дворове на къщи (47%), следват междублоковите пространства (22%), парковете (14%) и тихите улици (6%).

Тези цифри показват значението на зелените площи както в дворовете на къщи, така и в междублокови пространства. Освен предпочитани от хората, тези зелени площи са важни и за птиците, което още веднъж показва способността на птиците да бъдат индикатор за средата около нас.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама