Конституционният съд отмени фирмените дарения за партиите

14:08, 27 апр 21 25 2412 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Конституционният съд обяви за противоконституционни всички законови разпоредби, които дават възможност на партиите да получават дарения от фирми. Но не защото практиката е в разрез с Конституцията, а заради начина, по който е регламентирана в законодателството. Решението е взето единодушно, а КС се произнесе след като бе сезиран по въпроса от президента Румен Радев през 2019 г., пише „Дневник“.

По начина, по който са формулирани текстовете обаче е възможно и фирми с държавно участие да даряват средства на политици за предизборните им кампании, а това е недопустимо. Освен това конституционните съдии са на мнение, че трябва да бъде въведен таван на даренията от фирми.

Партиите ще получават дарения от физически и юридически лица

Възможността за финансиране на партии под формата на дарения от фирми бе регламентирана в след скандали през лятото на 2019 г. по инициатива на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, „Атака“ и „Воля“.

След като в средата на юли 2019 г. парламентът отхвърли ветото му, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради финансирането на партиите от бизнеса. Искането на държавния глава бе да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за политическите партии и от Изборния кодекс, които регламентират даренията на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама