Радев разкритикува Борисов за шпионските скандали, а той анонсира „ново развитие“

16:10, 24 апр 21 / Политика 25 3377 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Президентът Румен Радев и премиерът в оставка Бойко Борисов задочно коментираха редица належащи теми във вътрешната и външната политика - от втория проучвателен мандат за съставяне на правителство през изборните промени, та чааак... до шпионския скандал. 

Несериозно е да мислим още за служебно правителство при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в инициативата „Да засадим дърво, да възродим българската гора“. 

Quote Icon Надявам се това допълнително време да бъде инвестирано в диалог, в съгласие, така че да намерим консенсуса и да имаме редовно правителство с широка подкрепа, обединено около ясни принципи и приоритети, каза президентът. 

По думите му съставянето на правителство не е отговорност на една единствена парламентарно представена партия, а на всички.

Държавният глава не съобщи кога ще връчи мандата на „Има такъв народ“ и подчерта, че според Конституцията няма определен срок. А за трети мандат според него е рано да се говори. 

Премиерът в оставка Бойко Борисов побърза да репликира задочно държавния глава, като го упрекна, че бави процеса по връчването на втория проучвателен мандат на партията на Слави Трифонов. 

„Защо толкова настояваха бързо да върнем мандата? Вече един месец след изборите не знаем кой какъв е и какъв ще бъде, кои са и какво ще правят... Хвърлиха се да правят комисии..“, коментира Борисов „на живо“ от своя хол. 

Законодателни промени и финансови приоритети

Държавният глава посочи, че трябва да се даде шанс на сегашния парламент да свърши полезна работа, за каквато вече има сериозни заявки -  не само за Изборния кодекс, а и за много други. Той изтъкна, че задължително депутатите в 45-ото Народно събрание трябва да гласуват актуализацията на бюджета, за да може да подпомогнат пенсионерите в този труден момент. 

Министър-председателят в оставка пък изрази съмнение в успеха на изборните промени. От практиката знам, че партия, която се заема първо с Изборния кодекс, няма успех“, изтъкна той и в същото време заръча на депутатите от ГЕРБ да приемат всички предложения в парламента на „Има такъв народ“ и останалите партии. 

Quote Icon Гласувайте им с 200 и се смейте с глас на това, което ще причинят на държавата, посъветва Борисов. 

Според него Слави Трифонов трябва да носи цялата отговорност за следващите избори.

Нашият приятел, депутатът Трифонов, може би, не разбра какво му направиха. Всички си отхвърлиха своите избирателни закони, но от второто четене депутатът председател на партия Слави Трифонов носи цялата отговорност за провалените следващи избори. Това ще му го напомням всеки ден. Когато ги касират, ще го обвиня в задкулисие с Радев, че иска да държи държавата в диктатура“, закани се той.

Борисов коментира и опасенията си от въвеждането на електронно гласуване: „Знам поне две чужди разузнавания, които ще се намесят в изборите“.

А относно гласуването по пощата той коментира, че Австрия след такъв тип вот са касирали изборите. „Така ние ще сме постоянно със служебно правителство, ако всеки ще си касира...“, каза премиерът в оставка. Който нож вади, от нож ще умре - така е казал българският народ“, отбеляза той. 

За международната политика и пробива в националната сигурност

По повод шпионския скандал от преди няколко седмици, президентът посочи, че българското правителство е допуснало дълбок пробив в националната сигурност и следващ кабинет ще трябва да изяснява и да търси отговорност за това. 

Припомняме, че на 18 март бяха арестувани 6 бивши и настоящи висши военни и държавни служители, а двама руски дипломати бяха изгонени. 

Той отбеляза, че е поискал обяснения от няколко институции и служби за това как се е стигнало да такъв пробив, но все още не е получил отговор от всички. 

На свой ред Борисов увери, че тази седмица предстои „ново развитие“ около шпионските скандали с Русия у нас. Той отново упрекна Радев, че не се е произнесъл по темата и няма позиция за Чехия и конфликтите между НАТО и Русия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама