И след изборите: Безплодна среща на българо-македонската комисия

17:30, 23 апр 21 25 2307 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Двудневните разговори на българо-македонската комисия не доведоха до нещо, което заслужава внимание. С този анонс съпредседателят на комисията проф. Ангел Димитров обобщи „резултатите“ от 13-ата среща по спорните исторически въпроси между България и Северна Македония.

Спокойно мога да кажа, че разговорът беше абсолютно безплоден“, заяви проф. Димитров, според когото работата на комисията се върти в кръг.

На приключилото заседание историците от двете страни отново са обсъждали въпроса за цар Самуил, който вече беше дискутиран в началото на работата на комисията.

Според проф. Димитров постигането на резултат зависи само от политическата воля в Р Северна Македония. „Би било по-лесно, ако нашите колеги историци започнат да работят за промяна на масовите нагласи в обществото към нас“, каза българският учен, цитиран от БГНЕС.

„Предложихме на нашите колеги братя Миладинови и техният ученик Григор Пърличев да станат тема на обсъждане на следващата среща. Не срещаме съгласие от страна на нашите колеги. Не си казахме нито една дума и за предложението за съвместно честване на Гоце Делчев. Нашите колеги не проявяват особена активност по тези въпроси“, каза проф. Ангел Димитров.

Следващата среща на смесената комисия ще се проведе в началото на юни. Очаква се през тази година да бъдат проведени общо 5 срещи. През по-голямата част от миналата година Комисията не работи заради изборите в Р Северна Македония, които се проведоха още през лятото.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама