„Кеш в торба, вместо по банка“: Депутатите запазиха „безотчетните“ си пари

19:07, 22 апр 21 / Политика 25 2999 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Депутатите отказаха да приемат предложения в правилника на Народното събрание, с които т.нар. „безотчетни пари“ на депутатите да се превеждат по банков път. Става дума за суми равни на 2/3 от депутатската заплата, която се отпускат на всеки депутат за заплащане на сътрудници, гориво, цветя и костюми например. Според базовата депутатска заплата това се равнява на малко над 3200 лв. на всеки месец.

Предложението бе на Мария Капон от „Изправи се! Мутри вън!“, но не намери подкрепа и след предложено от нея прегласуване. „Предлагам „Черната каса“ да стане нормална по банков път и да има реална отчетност. От 12 години нищо не се е променило“, каза Капон от трибуната, цитирана от 24 часа“.
 
БСП, ДПС и ГЕРБ избраха да получават парите си като народни представители кеш в торба, вместо по банка. Това Шокиращо решение на партиите избрали и подкрепящи Гешев“, коментира в социалните мрежи депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев. 
 
 
„Народните представители на статуквото не приеха разходите на парламентарните групи да се плащат по банков път....Същите налагат рестрикции на обикнвените граждани върху плащания във брой, а в парламента ще продължи да има черни каси..., коментира от своя страна Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“.

С поправките в правилника на парламента депутатите приеха да получават 25% допълнително над заплатите си, ако реализират приоритетни за страната задачи“. Тези пари обаче ще трябва да се описват на сайта на Народното събрание.

Депутатите връщат и едно старо правило. Всеки първи четвърък от месеца ще се отделят последните 2 часа от заседанието за блицконтрол към премиера и вицепремиерите. Всяка парламентарна група ще има право на по 2 актуални въпроса, а условието е да се задават въпроси, които не изискват точни числа и данни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама