Какво да не правим когато детето изпадне в ярост

13:10, 25 апр 21 25 2374 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Родителите често попадат в капана на погрешното предположение, че ако обяснят на детето си, изпаднало в ярост, че това е погрешно, то ще спре да се държи зле. Те просто не си дават сметка, че тези обяснения не са в съответствие с нивото на развитие на детето, обясняват в РТС.

Няма единна и проста рецепта, която да се приложи към всяко дете, но родителите трябва да знаят, че никой не познава детето си по-добре от тях самите, въпреки че може да им се стори странно, когато малкото им дете се хвърли на пода в средата от супермаркета и започне да крещи. Така че може би най-добрият съвет за младите родители е да изпробват различни методи и да проверят тяхната ефективност и едва след това да ги включат в своя родителски репертоар от умения.

Не бъдете прекалено строги

Счита се, че възрастта от две до три години е периодът, в който децата са най-упорити и негъвкави. Родителите често не разпознават това като нормална част от развитието на детето. Вместо това, са разочаровани и объркани, защото детето им все по-често изглежда неразумно и извън контрол.

В отговор някои родители се опитват да обуздаят детето си. Те се надяват, че благодарение на строгата дисциплина детето ще стане по-малко самоволно. За съжаление, по този начин те влизат в съревнование с дете, чиято воля е по-силна. Те отварят фронт, на който няма победител.

Вместо това е добре да се опитате да бъдете по-гъвкави и да предложите на своето своенравно мъниче повече възможности за избор, а не по-малко. Може да звучи странно, но по този начин давате на детето усещане за контрол, което му позволява да взема решения само за някои незначителни неща.

Не бъдете прекалено снизходителни към детето си

Това отново звучи объркващо, но родителите трябва да помнят, че не трябва да позволяват на децата прекалено много възможности да избират това, което искат, защото това може да им умори ума. Те не трябва да бъдат толкова снизходителни, че тяхното самоволно дете вече не знае какво би искало.

Например, не позволявайте на детето ви да диктува условията кога ще заспи. Кажете му предварително, нещо като: „Тази вечер ще прочетем две приказки и една песен и след това е време да си лягаш. Ако се събудиш посред нощ, ще те върнем в леглото и ще останеш там".

Не се опитвайте да вразумявате ядосано дете

Малките деца, особено тези на възраст около две години, са ирационални по природа. Когато детето получи пристъп на гняв, родителите често се опитват да му обяснят защо не трябва да се държи така, което напълно надхвърля нивото му на развитие. Резултатът е, че детето продължава да крещи и да се търкаля по пода, което допълнително разочарова родителите.

Основното правило е да се опитате да използвате приблизително толкова думи, колкото е възрастта на детето ви. Например, ако дъщеря ви на две години ви ухапе, просто кажете „Без хапане“ и приключете.

Въпросът е, че вашият гняв и дори спокойната реч не решават нищо. Детето просто е извън контрол. Вместо това, най-добрият начин да се справите с налагащо се малко дете е бързото незабавно действие, което включва възможно най-малко думи.

Ако детето вика, вие не викайте

Малките деца на възраст между две и шест години често губят самообладание и крещят. Основните причини за това са липсата на зрялост, невъзможността за словесно изразяване и разочарованието поради невъзможността да се обработи ситуацията, в която са попаднали.

Например, едно дете не успява да събере нов комплект "Лего" и започва да хвърля части във всички посоки и да крещи. Родителят трябва да е спокоен, да го хване за ръка и да каже „Да не крещим и да не хвърляме играчки“, а след това да го заведе в друга стая, за да се успокои.

Малките деца не знаят какво да правят, когато са изправени пред прилив на емоции, така че правят това, което им идва естествено: започват да плачат и да се ядосват. Това поведение е напълно нормално за всички малки деца. Те обаче, трябва да научат, че това не е приемливо. Работата на родителите е да покажат на детето правилния начин да реагира и ако останат спокойни и последователни, това е най-добрият начин да ги научите, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама