Писатели четат свои творби и раздават автографи на пл. „Славейков“

10:44, 22 апр 21 / Култура 25 2986 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Столична библиотека по традиция отбелязва 23 април - Световен ден на книгата и авторското право, емблематичния празник, обединяващ автори, издатели, преводачи, книгоразпространители и Читатели от целия свят.

Историята на Международния ден датира от 1995 г. , когато 23 април е обявен от  ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право неслучайно - на този ден са починали двама от най-гениалните писатели в света – Сервантес и Шекспир. Идеята на символичната дата е да се насърчи четенето и защитата на интелектуалната собственост, издателската дейност, авторското право.

Писателят Георги Господинов с престижна европейска награда

На този празник Столична библиотека заедно с поетите и писателите ще отправи послание към обществото и институциите за важността на общите каузи - събирането, съхраняването и дигитализирането на книжната памет на София и България, насърчаване на четенето, както и за промени в Закона за авторското право и сродните му права за осигуряване на средства от държавния бюджет за авторските права за заеманите книги за четене в публичните библиотеки, съобщиха от Столична библиотека.

Дните, посветени на Световен ден на книгата и авторското право, организирани от Столична библиотека стартират на 22 април (четвъртък), от 17.30 часа на площад „Славейков“ с голямо литературно четене „В името на книгата“. Известни автори като Георги Константинов, Владимир Зарев, Георги Господинов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Марин Бодаков, Кристин Димитрова, Силвия Чолева, Николай Милчев, Йордан Ефтимов, Роман Кисьов, Иван Христов, Анжела Димчева, Иван Ланджев ще четат свои послания и творби, както и ще раздават свои нови книги с автографи. По една книга с автограф от автора ще получи и читалище "Култура 1927" в село Негован. Музикално измерение на празника ще прибавят Иван Бороджиев (саксофон) и дует Ели Раданова (вокал) и Венци Дреников (клавишни).

Цялата програма може да видите тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама