Пожарът в Кейптаун е унищожил безценни публикации

10:19, 22 апр 21 / Свят 25 2568 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Университетът в Кейптаун потвърди чрез изявление, подписано от заместник-ректора Мамокети Факенг, че хиляди произведения, включително повече от 70 000 публикации и около 3500 филма с неизмеримо значение за африканските изследвания са били „погълнати от пламъците“, съобщава „Дойче веле“.

Имаше важна колекция за езици от Южна Африка, дарена на университета през 50-те години, която включваше религиозни и училищни текстове, както и речници и граматика“, разказва заместник-ректорът на тази известна образователна институция, считана за най-добрия университет на континента и основан през 1829г. „Някои от заглавията в тези колекции, публикувани през 19-ти и началото на 20-ти век, бяха изключително редки“, оплака се Факенг.

Припомняме, че пожарът, унищожил ценната библиотека „Джагър“, избухна в неделя сутринта на склона на близката планина Трапеза, която е част от националния парк със същото име и е една от най-представителните туристически атракции в Южна Африка. Пламъците се разпространиха в кампуса на университета и близките жилищни квартали, които се наложи да бъдат евакуирани.

Лице на около 30 години е арестувано в неделя като предполагаем извършител на пожара. Унищожени са 650 хектара гора, а повече от дузина исторически сгради в Кейптаун, особено в кампуса на университета, са сериозно увредени, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама