Путин: Организаторите на провокации ще съжаляват, както никога досега

14:22, 21 апр 21 / Свят 25 3022 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ако някой застраши интересите на Русия, „ще съжалява, както никога досега“ и ще е по-добре „никой да не си и помисля да пресича т.нар. червени линии“ на Москва. Такова задочно послание отправи към Запада руският президент Владимир Путин по време на обръщението си в централна изложбена зала „Манеж“ в Москва пред двете камари на парламента и губернаторите в страната.

Речта бе основно посветена на вътрешни проблеми на Русия - икономиката, социалните въпроси, околната среда, пандемията. В това няма изненада, тъй като президентът и „Единна Русия“ се готвят за парламентарните избори на 19 септември, пише „Дневник“.

Същевременно някои руски и западни анализатори писаха за възможни остри предупреждения към Запада в момент, когато отношенията са силно обтегнати заради ситуацията в Украйна, състоянието на руския опозиционер Алексей Навални и напрежение, свързано с дейността на руски дипломати в Европа (включително България). В края на седмицата изгонването на 18 души от руското посолство в Чехия заради взрива от 2014 г. доведе до размяна на остри реплики между Прага и Москва.

Местят Навални в затворническа болница

„Киплинг е велик писател“

Към края на продължилото около час и двайсет минути обръщение обаче той премина от икономиката към темата за външните усилия да бъде нападана Русия. „Всички свикнаха с политически мотивираните санкции“, заяви Путин, седмица след като американският президент Джо Байдън обяви нови мерки срещу Москва заради намеса в изборите и мащабна кибератака.

За някои държави е спорт да говорят за Русия - състезание кой ще говори най-високо срещу Русия. Опитваме се да бъдем сдържани. Дори не опитвам да съм саркастичен, опитваме да сме скромни. Не отговаряме грубо... искаме да запазим добри отношения със съседите си“, посочи той.

Президентът направи и неочакван литературен паралел с творчеството на британския писател Ръдиард Киплинг и „Книга за джунглата“, за да сравни противниците на Русия с тигъра Ширхан и хиената Табаки: „Както вече казах, дърпат Русия тук или там без причина. И, разбира се, около тях... около Ширхан се въртят малки Табаки. Като в роман на Киплинг е... Киплинг е велик писател“.

„Но ние искаме да поддържаме добри отношения. Ако обаче те искат да изгорят мостовете, трябва да знаят, че отговорът на Русия ще бъде асиметричен, ще бъде твърд“. продължи Путин.

Русия обяви двама наши дипломати за персона нон грата

Между Лукашенко и Янукович

Западът въобще не забелязва някои събития, продължи Путин, като насочи вниманието към твърденията на властта в Беларус за опит за преврат и план за „убийство на президента“ Александър Лукашенко, заради който имаше задържани.

„Можете да кажете каквото искате за президентите Янукович (сваленият Виктор Янукович през 2014 г. - бел. ред.) и (Николас) Мадуро във Венецуела. Можете да мислите каквото искате за Янукович, който едва не бе убит. Да мислите каквото искате за Лукашенко, но да организирате преврат, да планирате убийство на лидерите на страната? Прекалено е... Никой не мисли какво щеше да стане, ако превратът беше успял. Никой не мисли за Украйна и какво стана след преврата в тази страна“, посочи Путин.

Москва е основният съюзник на Беларус, където през август миналата година започнаха масови протести срещу управлението на Лукашенко. Те утихнаха, а опозицията се раздели, но част от нея смята да продължи с акциите през пролетта. Паралелът между Киев и Минск е, защото за официалната линия на Русия събитията в Украйна от февруари 2014 г. са преврат, подкрепян от Запада.

Пандемията и ваксините

Пандемията ни атакуваше по много фронтове, но бях сигурен, че ще преодолеем предизвикателствата“, каза Путин. По думите му „духовните ни ценности, културните ценности, за които някои държави започнаха да забравят, все още ни крепят и свързват“ и помагат за предизвикателствата.

Насред ниския интерес към ваксинирането Путин призова да се ускори имунизацията, за да има „колективен имунитет през лятото“. Президентът изрази надежда, че от юли ваксините ще са достъпни за всички, както и че из страната ще действат мобилни здравни екипи, които да оказват помощ по време на пандемията. „Решението на проблема е в нашите и във вашите ръце, в ръцете на всички граждани. Отново отправям към всички руски граждани призива: ваксинирайте се“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама