Ананиев увери, че парите в Сребърния фонд са непокътнати

11:54, 21 апр 21 / Политика 25 2289 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова
Кирил Ананиев
Кирил Ананиев

Парите от Сребърния фонд не са използвани за финансиране на разходи на правителството и са в отделна сметка в рамките на фискалния резерв, съобщи от парламентарната трибуна министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев. 

Към днешна дата във фискалния резерв има 8,5 млрд. лв. „Много пъти сме проверявани и досега не са откривани нито скелети, нито кюлчета“, заяви Ананиев в отговор на депутат от „Изправи се! Мутри вън!“, след като бе обявено, че стопяването на фискалния резерв е заради харчовете на премиера преди изборите. Финансовият министър в оставка даде обяснение за размера на резерва, където в отделна сметка е и Сребърният фонд. По тази отделна сметка има 3,3 милиарда лева и те са непокътнати, съобщи БНР.

Задава ли се нов държавен дълг?

Не сме си позволили от създаването на фонда една стотинка да бъде взета и да се финансират други разходи от държавния бюджет. Всичко останало са средства, които временно могат да бъдат използвани за покриване на разходи от бюджета“, каза Ананиев.

Той обърна внимание, че общата сума във фискалния резерв варира на дневна база, тъй като в началото на всеки месец се правят големи плащания, а в края постъпват средства във фиска. Към края на март дефицитът надхвърля 600 млн. лв., но месец по-късно салдото ще бъде близо до баланса, увери Ананиев.

Към края на месец април бюджетът ще бъде близък до балансирания бюджет. Според мен на базата на днешните изчисления и анализи дефицитът може да се движи от минус 100 милиона лева, като дефицит, до плюс 100 милиона излишък. Социалните плащания до края на годината са гарантирани“, каза Ананиев.

Ако няма рязко влошаване на ситуацията с пандемията, актуализация на бюджета няма да се наложи“, смята той.

До момента е изтеглен дълг от 800 млн. кв., като решението да не се емитира голяма емисия облигации на международните пазари е „от уважение към следващите управляващи“, допълни министърът в оставка.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама