10-годишната абсолютна давност за дълговете няма да важи със задна дата

14:46, 20 апр 21 25 2579 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Очаквано Конституционният съд обяви за противоконституционно прилагането със задна дата на гласуваната през ноември миналата година 10-годишна абсолютна давност за частните дългове на физическите лица.

Това стана, след като в началото на февруари тази година Висшият адвокатски съвет оспори пред КС прилагането на разпоредбата за заварените дългове. Така, едно от основните „постижения“ на предходното Народно събрание, което ГЕРБ и „Обединени патриоти“ изтъкваха пред избирателите си - спасяването на стотиците хиляди „вечни длъжници“, на практика няма да произведе ефект в следващите 10 години, пише Mediapool.bg

Текстовете за давността ще влязат в сила на 2 юни 2021 г., но след решението на КС от 20 април те няма да важат със задна дата, а ще действат само занапред - тоест за нови задължения, които предстои да се натрупат след 2 юни, или за заварени дългове, при които обаче 10-годишният срок ще започне да тече от 2 юни 2021 г., а не от дата в миналото, както гласуваха депутатите миналата година.

Решението на КС е взето с 10 гласа „за“, а докладчикът по делото Филип Димитров и Гроздан Илиев са го подписали с особено мнение.

Промените

Според приетите в края на миналата година текстове с изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването ѝ, стига те да не са отсрочени или разсрочени и да не попадат сред 8-те изключения в закона. Това значи, че след изтичането на срока от 10 години за длъжниците няма да има никакви правни последици от факта, че не са погасили задължението си, а кредиторите им губят парите си завинаги. 10-годишният срок няма да тече единствено по време на съдебния процес срещу длъжника за установяване на вземането.

Срещу промените в Закона за задълженията и договорите се обявиха десетки организации, но в крайна сметка те бяха приети практически единодушно от Народното събрание.

СБЛЪСЪК: "За" и "против" абсолютната погасителна давност

През февруари адвокатурата не оспори разпоредбата на чл. 112 ЗЗД (тоест самото въвеждане на абсолютната давност), а само параграф 2 от закона, с който се урежда моментът, от който тя ще започне да тече за заварените случаи, обясниха тогава от Висшия адвокатски съвет.

Според Висшия адвокатски съвет с този текст се придава недопустимо обратно действие на института на абсолютната давност, което е несъвместимо с принципите на неприкосновеност на частната собственост и на правовата държава, както и на границите на нормативна намеса в частноправните отношения.

Конституционният съд все още не е публикувал пълния текст на решението си, както и мотивите, поради което не е ясно с какви аргументи е приел тезата на адвокатурата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама