Всяко второ българче е преживяло някакъв вид насилие

12:50, 20 апр 21 25 2121 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

УНИЦЕФ представи първото по рода си за страната ни изследване за насилието над деца. То е дело на международен изследователски институт в партньорство с агенция „Естат“.

Изследването показва, че всяко второ дете в България до 18-годишна възраст, или 47% от децата са преживели форма на насилие.

Най-притеснителният процент са тези 13%, които са изживели множествени форми на насилие – физическо, психическо, сексуално насилие“, отбеляза пред БНР Ивайло Спасов, директор „Комуникации за социална промяна“ в УНИЦЕФ – България.

Възрастни, които по-рано през живота си са били обект на насилие, са по-склонни в настоящия си живот също да прилагат такова към своите деца, потвърждава проучването. „В повечето случаи се повтаря омагьосаният кръг“.

38,3% от децата в България стават жертва на насилие в училище. Следва насилието в общността – 37% и у дома, където неговият дял е 30%.

Децата, които са свидетели на насилие, са и жертви на насилие – в психологически и законодателен смисъл.

От УНИЦЕФ – България обръщат внимание, че ведомствата трябва системно да събират данни. Данните са тревожни, но в обществото ни има чувствителност по темата за насилието, която трябва да се награди.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама