Отбелязваме Деня на Българската конституция

09:26, 16 апр 21 25 1942 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.

На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава.

През 2019 г. България отбеляза 140 години Търновска конституция с Тържествено заседание на Народното събрание в старопрестолния Велико Търново. Тогава гвардейци внесоха оригинала на Търновската конституция в залата на Учредителното събрание, където с тържествена сесия 44-ото Народно събрание отбеляза 140-ата годишнина от приемането на първия български основен закон, припомня БГНЕС. 

Президентът поздрави юридическата общност в България

Съществуването на демократична и правова държава е немислимо без хора, готови да отстояват принципите на правото, да претворяват в разумни и ясни правила конституционните начала и да създават условия за свободното развитие на човека и гражданството общество“. Това се казва в приветствието на президента Румен Радев.

Държавният глава изрази увереност, че емоциите, оптимизмът и надеждата на участниците в Учредителното събрание преди 142 години са живи и днес. Защото чрез духа на Конституцията е пренесен техният завет – да бъде отстоявана българската идентичност и народният суверенитет, да бъде съхранена българската памет и тя да бъде стабилната основа на идните поколения.

Президентът поздрави българските юристи и съдебни служители с професионалния им празник с думите: „Бъдете непоколебими в отстояването на правото, бъдете безкомпромисни с неправдата, доверието в българското правосъдие се гради с постоянство всеки ден“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама