Само 3% от екосистемите в света остават непокътнати

19:30, 15 апр 21 25 2305 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Само 3% от земята по света остава екологично непокътната със здрави популации от всичките си първоначално съществуващи животни и необезпокоявани местообитания, показва проучване, за което информира „Гардиън“.

Тези фрагменти от дива земя, неповредени от човешка дейност, се намират главно в части от тропическите гори на Амазония и Конго, източносибирските и северноканадските гори и тундрата, както и в Сахара. Инвазивните чужди видове, като котки, лисици, зайци, кози и камили, са оказали голямо влияние върху местните видове в Австралия, като от проучването не са открити непокътнати области.

Изследователите предлагат репопулация на малък брой важни видове в някои повредени зони, като слонове или вълци - ход, който би могъл да възстанови до 20% от световната земя до екологична цялост.

„Възможно е да се увеличи екологичната непокътната площ до 20% чрез целенасочено повторно въвеждане на видове, изчезнали в райони, където човешкото въздействие е все още слабо, при условие че заплахите за тяхното оцеляване могат да бъдат преодолени“, каза Пламптре. Той цитира успешното повторно въвеждане на вълци в националния парк Йелоустоун в САЩ, което трансформира екосистемата.

Слоновете в Африка – все по-застрашени от изчезване

Изследването, публикувано в списание „Frontiers in Forests and Global Change“, използва карти от диапазона на 7000 вида, от които 1500 днес са в Червената книга на Международния съюз за опазване на природата. Повечето данни са за бозайници, но включват и някои птици, риби, растения, влечуги и земноводни. Много от установените непокътнати райони са в територии, управлявани от местни общности. Анализът не включва Антарктида.

Общоприето е, че светът е в криза на биологичното разнообразие, като много популации от диви животни - от лъвове до насекоми - намаляват, главно поради унищожаването на хабитатите им заради земеделие и строителство. Някои учени смятат, че започва шесто масово измиране на живота на Земята със сериозни последици за храната, чистата вода и въздуха, от които зависи човечеството.

През януари над 50 държави се ангажираха да защитят почти една трета от планетата до 2030 г., за да спрат разрушаването на природния свят, пише БГНЕС. 

„Полагането на усилия за опазване на тези непокътнати места е много важно“, каза Пламптре. „Те са толкова редки и специални и показват какъв е бил светът преди хората да оказали тяхното голямо въздействие, помагайки ни да осъзнаем колко сме загубили.“

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама