На прощаване: Кабинетът наказа БНР

17:08, 14 апр 21 25 2505 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Малко преди да се оттегли, правителството наказа Българското национално радио и оряза бюджета му с близо половин милион лева.

БНР е сред от 56 държавни институции, чиито годишни средства бяха намалени в края на март, за да се подпомогне здравното министерство с 96 млн. лв. в борбата с Covid-19. Сред тях бяха още БТА и БНТ, от които бяха отклонени съответно 55 хил. лв. и 683 хил. лв.

Около седмица по-късно обаче правителството одобрява допълнителни средства за БТА и БНТ, които в пъти надвишават орязаните заради коронавируса суми. БТА получава безвъзмездно 2,75 млн. лв., а БНТ – 20 млн. лв. Изненадващо обаче БНР остава извън сметките на правителството и неговият бюджет остава с 450 хил. лв. по-малко за разлика от останалите обществени медии.

„Г-н Борисов, намирам подобна политика спрямо БНР за тенденциозна и преднамерена“, пише генералният директор на радиото Андон Балтаков в писмо до премиера. В него посочва, че макар към днешна дата националното радио да е финансово стабилно, то продължава да работи в условия на недостиг.

Генералният директор на БНР предупреждава, че намаляването на средствата за капиталови разходи заплашва да постави Радиото в неадекватна за обществото позиция, тъй като ще забави дигиталното развитие и обновяването на техниката за излъчване.

Балтаков припомня, че въпреки исканите от правителството 57 млн. лв. бюджетна субсидия, кабинетът отпусна с 3 млн. лв. по-малко на БНР за 2021 г.

„Като ръководител на една толкова комплексна публична организация все още не мога да аргументирам за себе си и пред организацията, която управлявам, мотивите, с които българското правителство „наказва“ ефективно и ефикасно финансово поведение, и поощрява неоптимално управление на публичен ресурс“, пише още до премиера.

На финала Балтаков изразява надеждата си, че ще се намери начин да се възстановят орязаните средства от бюджета на БНР, а при излишък в държавния бюджет ще бъде коригиран бюджета на радиото до искания размер.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама