Разбиха група за купуване на гласове, финансирана от мъж извън ЕС

13:06, 14 апр 21 25 2383 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Разбиха престъпна група, предлагала имотни облаги срещу гласуване за определена партия или коалиция на изборите на 4 април, съобщиха на брифинг от прокуратурата.

Организаторът на групата е собственик на четири търговски дружества, хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия. Той е поддържал връзка с неформален лидер на партията, за която е трябвало да бъдат купени гласовете. 

В схемата са участвали още трима души. Един от тях е кандидат за депутат. Вторият е бивш кандидат за евродепутат, бивш зам.-кмет и действащ общински съветник. Третият е човек с влияение в ромски квартали. За разкриване на престъпната дейност е съдействал защитен свидетел.

Групата е действала в периода от 6 февруари до изборите на територията на цялата страна. Комуникацията между самите участници е била чрез предварително купени мобилни телефони и SIM карти, съобщи bTV. 

Финансирането на групата се е осъществявало от лице, което към настоящия момент пребивава на територията на страната извън ЕС. Парите от територията на тази страна е следвало да бъдат изпращани до Турция. Оттам е трябвало да бъдат транспортирани до България чрез т. нар. „мулета“.

Участниците в групата работели по няколко схеми, а цената за глас в различните райони варирала между 20 и 80 лв. „Индианска нишка“ - гласоподавателят пуска попълнена бюлетина, а празната предава на застъпника, който я попълва и я подава на следващия гласоподавател. Корпоративна схема“ - собственици или управители на търговски дружества уговарят служителите си да гласуват за посочената политическа партия срещу обещания за евросредства. Схема със застъпници“ - застъпниците за партията получавали по 100лв., ако доведат поне трима гласоподаватели до урните.

Общо петима кандидат-депутати се разследват за купуване на гласове

Освен тази престъпна група за купуване на гласове са установени и други, които иначе се занимавали с лихварство, каналджийство, наркотици, пране на пари, и преди изборите се насочили към търговията с вот. Участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили.

„Общо над 800 000 лева не бяха включени в опитите за изборната търговия“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. По думите ѝ има известен спад на регистрираните престъпления по отношение на политическите права на гражданите, който се дължи на предприетите от прокуратурата превантивни мерки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама