Мъж със симптоми на COVID-19 починал, докато чака линейка

08:59, 14 апр 21 25 2150 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителна агенция „Медицински надзор” започва проверка по случая на починал в София 43-годишен мъж, съобщиха от здравното министерство.

43-годишният Станислав Илиев е починал, защото от Спешна помощ не са се отзовали на повикванията, твърди майка му пред Нова телевизия. Жената звъняла пет пъти на 112, като обяснила, че синът ѝ има симптоми на коронавирус - висока температура, отпадналост и хрипове.

Коронавирусът у нас: Повече излекувани, отколкото заразени

Самата тя имала положителен PCR. Екип обаче така и не отишъл на адреса. На следващата сутрин мъжът издъхнал. Тогава дошла и линейка, а екипът само констатирал смъртта. „На 2 април синът ми вдигна много висока температура. Първото обаждане бе в 17.43 ч. Казаха ми, че имат много пациенти, но ще бъдем обслужени. Последното обаждане, което направих, бе около 23.55 часа. Тогава ми беше казано, че линейка няма да дойде. Обясниха ми, че трябва да потърся линейка на следващата сутрин между 7.00 и 8.00 часа”, разказа майката на Станислав – Евгения Илиева.

Тя добави, че състоянието на момчето е било променливо. На следващата сутрин то вече било в тежко състояние. „Започнах отново да звъня на 112. Сутринта звъннах отново в 6.40 часа. Казаха ми, че линейка идва и това се случи след около 40 минути. Когато лекарката дойде на етажа, синът ми вече нямаше пулс”, добавя майката. Станислав е имал масивен кръвоизлив преди години. Тогава е бил спасен и не е имал допълнителни проблеми. Евгения разказва, че се е обърнала към личния лекар, за да предупреди за състоянието на Станислав. Той не дошъл на посещение у тях.

Два варианта пред ваксиниралите се с „AstraZeneca”

От Спешна помощ коментираха случая: „Аз съм последният човек, който би трябвало да дава съвети за организацията на системата. Потвърждавам повече неща, които госпожата каза. Липсва запис около полунощ, в който някой да е звънял и да е била отказана линейка. Повикванията на госпожата са повече от 5. През цялото време тя е била питана за промяна в състоянието на момчето”, каза говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Тя добави, че се прави триаж на състоянието на пациентите. Адресът е бил забавен, защото е имало много спешни случаи. Когато този случай е бил определен за спешен, екипът е пристигнал за 14 минути, добавят от Спешна помощ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама