„Злобно отмъщение“: ГЕРБ оставя на следващия кабинет плана за възстановяване

14:42, 13 апр 21 / Политика 25 3406 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Миналата седмица вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че няма да внася за приемане от правителството Националния план за възстановяване и устойчивост на България, изготвен от ГЕРБ, а ще остави това да стори следващият състав на Министерския съвет. Мотивът му е, че така е почтено.

По плана България може да получи над 12 млрд. лева, но трябва да договори проектите до 2023 г. Планът трябва да бъде предаден в ЕК до 30 април, за да може изплащането на средствата и достигането им до местната икономика да започне възможно най-бързо.

„Това е план, който ще се реализира следващите 5-6 години, и не е редно едно правителство на края на мандата си да го внася. Макар че той не е правен само от него, а в режим на широки обществени консултации“, аргументира се тогава Дончев. Това предизвика остра обществена реакция.

Изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към ЕК Ивайло Калфин намира решението на Дончев за странно. Той уточни, че в изпълнението на плана има много условности и в течение на времето България може да изгуби пари, ако не покрива критериите и целите. „Това, което е направила ГЕРБ, едва ли новото правителство ще може да промени, дори да има такива желания. Формално не е необходимо планът да минава през парламент и служебен кабинет без правителство може да го приеме“, посочи Калфин пред БНР.

Евродепутатът от ДПС Искра Михайлова също се изненада от решението на Дончев, тъй като според нея „планът не може да бъде заложник на това кое правителство в момента управлява България“. „Това е твърде луксозно за страна като България. Този тип планове са приоритет и трябва да продължи да се подготвя и предоговаря, независимо кое е правителството, за да може да се възстанови икономиката“, категорична е тя.

България е на път да остане без европейски средства за възстановяване на икономиката, а мерките 60/40 и 80/20, както и останалите социално-икономически инструменти за справяне с кризата, предизвикана от Covid-19, да бъдат спрени, апелира Станислав Младенов - член на Българската асоциация на консултантите по европейски проекти (БАКЕП) в съобщение до медиите, публикувано от Mediapool.bg. Той определи решението на Дончев като „злобно отмъщение“.

Според Младенов страната ни няма да успее да спази срока предвид резултатите от парламентарните избори и голямата вероятност да се стигне до предсрочни. „Сега е моментът партиите да проявят хладен разум, далновидност и да помислят за държавата и за гражданите. Това е тяхно задължение и отговорност. Очертаващото се сериозно забавяне на изпращането на Националния план за възстановяване и развитие в Брюксел ще струва изключително скъпо на българската икономика“, предупреди консултантът по европроекти.

Тодор Галев - старши анализатор в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, пък от своя страна обясни, че 30 април е просто една административна дата за изпращане на плана към ЕК. „Следващото правителство ще има достатъчно възможности за ревизия на досега изпратените проекти и голяма реформа на цялостния план, ако пожелае това и има достатъчно професионален капацитет да го направи”, посочи Галев пред Bloomberg TV.

Припомняме, че по време на предизборната кампания от „Има такъв народ“ и „Демократична България“ се заканиха да ревизират изцяло плана на ГЕРБ, а след това Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ призова той да бъде одобрен максимално бързо и да се изпрати до ЕК в срок.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама