Разминаха ли се „Държавен вестник“ и ЦИК?

14:45, 13 апр 21 / Новият парламент 25 2295 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като ЦИК обяви обобщени данни от изборите на 4 април и имената на новите 240 депутати в парламента, днес „Държавен вестник“ обнародва списъка. Тъкмо когато процедурата по свикване на 45-ото Народно събрание влезе в ход, се оказа, че данните от резултатите на държавното издание и Комисията сериозно се разминават. 

Справка показва, че броят на обявените действителни бюлетини на всички партии съвпада, но формираните проценти са различни. Така според ЦИК коалицията на „ГЕРБ-СДС“ е получила 26,18% от вота на гласоподавателите, а в „Държавен вестник“ пише, че те имат 25,80%. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ пък според Комисията печели втората позиция в парламента с 17,66%, а в държавното издание с 17,40%. При БСП също разликата не е малка - 15,01% и 14,79%. ДПС пък имат 10,51% на едното място и 10,36% на другото. При „Демократична България“ разминаването е 9,45% и 9,31%, а при коалицията „Изправи се! Мутри вън“ – 4,72% и 4,65%.

И двете числа ли са верни?

От ЦИК обясниха разминаването на данните заради опцията „Не подкрепям никого“ в бюлетините. 

„В „Държавен вестник“ най-отдолу ще видите ред, в който пише „Не подкрепям никого“ и той влиза в тази база. Когато е публикувано в „Държавен вестник“, тези „Не подкрепям никого“ са премахнати от базата данни“, заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че „и двете числа са верни“.

Димитров даде пример с „ГЕРБ-СДС“, за които пише в данните на ЦИК, че са получили 26,18%, но когато от общата база данни се извадят гласовете „Не подкрепям никого“ се получават 25,80%. 

Кои ще бъдат депутатите в новия парламент (списък)

Димитров посочи, че в закона е казано, че това са действителни гласове, само че те не участват при определяне на изборния резултат в смисъл на мандати. Той е категоричен, че няма никакъв проблем.

Според „Държавен вестник“ 47 749 от гласоподавателите са отбелязали в изборните си бюлетини, че не подкрепят никого, което е 1,47% от вота. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама