Коронавирусът у нас: Експертните съвети ще решават какво да правим с „AstraZeneca”

16:25, 12 апр 21 25 3561 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и други специалисти, ще дадат спешно становище какво да направим в България с ваксината на „AstraZeneca”. Интересът към тази ваксина спадна значително, заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг.

Ваксините на AstraZeneca” ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно“, допълни Ангелов и уточни, че ако се стигне до такъв вариант количествата ще бъдат съхранявани в хладилниците на „БулБио” или на РЗИ-тата. „Съгласно договорите, подписани от ЕК, ще преценим какво ще правим с тях. До момента не сме унищожили нито една ваксина“, каза още министърът.

Експертните съвети ще трябва да отговарят на два много важни въпроса, посочи още Ангелов – какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла и какво трябва да направим с хората, които желаят да си поставят ваксината на AstraZeneca”.

Запитан за хаоса в информационната система за записване на час за ваксинация, Ангелов каза, че очаква предложение от „Информационно обслужване” за решение на проблемите. „Системата е направена автоматична, за да се избегне човешка грешка, заради липсата на ваксини в момента, това работи против нас“, призна Ангелов, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че преди дни от Европейската агенция по лекарствата допуснаха възможна връзка между образуването на съсиреци и ваксината на AstraZeneca”. Подобни случаи са редки, но от агенцията препоръчаха това да бъде взето под внимание от лекарите и хората, които искат да се ваксинират. Страните от ЕС не постигнаха договорка за общо решение за употребата на ваксината. 

Стана ясно, че дози РНК ваксини във ваксинационните центрове в София няма. До началото на май в пунктовете за имунизации ще се ваксинира единствено с AstraZeneca”. С „Pfizer“ и „Moderna” ще се ваксинират единствено хората по различните фази.

ПОСЛЕДНИТЕ ДАННИ

462 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 3658 теста, което означава, че положителните проби са около 13%.

През последните 24 часа са починали 67 души, а излекуваните са 459. В момента в болница са 10 382 заразени пациенти, от които 797 – в интензивни отделения.

В неделния ден са поставени 1600 нови дози ваксини, с което общият им брой става 572 662.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама