От „Спаси София“ протестират с фамозен шкаф на „Славейков“

19:30, 11 апр 21 / София 25 2709 Шрифт:
Ирина Иванова

Шкаф за 47 285 лв. се появи на столичния пл. „Славейков“. Той е там като протестна инициатива на „Спаси София“ срещу възможността Столичната община да постави на площада 7 подвижни щанда за книги на обща стойност от 331 хиляди лева с ДДС.

Припомняме, че предложението за щандовете-библиотеки на площад „Славейков“ е внесено в Столичния общински съвет от Георги Георгиев. А искането идва от изпълнителния директор на общинското дружество „Пазари Запад“ ЕАД Галина Бежанска. Според проекта един щанд ще струва на столичани 47 хил. лв. с ДДС. Те ще са общо 7 на брой и трябва да заменят стария книжен пазар, премахнат от общината при ремонта на площада през 2018 г. Макар ремонтните дейности да приключиха официално, той не беше върнат. В момента на пл. „Славейков“ има 15 перголи, изработени от стомана и боядисани в цвят графит.

Представители на организацията сложиха маски с лика на кмета Йорданка Фандъкова и на общинския съветник Георги Георгиев и иронично прерязаха лентата на шкафа. В него има само книги „Винету“ на Карл Май, като препрадка към премиера Бойко Борисов, за когото е известно, че това е любимото му четиво. 

Въпреки, че изглежда като от Aliexpress, той струва на софиянци само 47 000 лв. за бройката. Ако ГЕРБ-цената за един обикновен щанд за книги ви се струва височка, това е защото той е „ювелирна изработка, каквато няма и в Дубай“, казват младежите от инициативата във видео, публикувано във Facebook. 

Връщат книжния пазар на пл. „Славейков“ с щандове за 40 хил. лв.

Края на февруари месец, когато общинският съвет одобри проекта, от „Спаси София“ направиха съпоставка с този на ул. „Граф Игнатиев“, където заложените суми за щандове са 16 пъти по-ниски.

Тогава от БСП и „Демократична България“ също изразиха неодобрението си към стелажите. Левицата дори отбеляза, че сглобяема къща с площ от 50 кв. м. би излязла съвсем малко по-скъпа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама