Макрон „посече“ децата на френския елит

10:51, 09 апр 21 / Свят 25 1612 Шрифт:
Биляна Иванова

Еманюел Макрон обяви, че ще закрие елитното висше училище ENA в страната. Негови възпитаници са четирима съвременни президенти, между които е и самият той. Висшето училище ще бъде заменено от нов институт, предаде АФП.

Ecole Nationale d'Administration, известно като ENA, е малко и базирано в Страсбург висше училище за подготовка на висши държавни служители, което се превърна в символ на елитарност във Франция.

Създадено след Втората световна война, приемът в ENA на практика гарантира влиятелна и добре платена работа в публичния сектор и отдавна се разглежда като най-обещаващата първа стъпка към успешна бъдеща политическа кариера.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Макрон, който е от випуск 2002–2004 г., каза пред висши държавни служители, че ще „премахне ENA“ и ще го замени с нов институт, наречен „Институт публична администрация“. Той заяви, че новият институт ще продължи да обучава висшисти за важни длъжности в публичния сектор, но ще има мисията да внесе повече разнообразие сред студентите.

Според Макрон промените са „дълбока революция по отношение на набирането на държавен административен персонал“.

За пръв път президентът предложи затваряне на ENA през 2019 г., след месеци улични протести на „жълтите жилетки“, които сериозно застрашиха президентството му. Тези протести бяха предизвикани от повишаване на данъка върху горивата, но се превърнаха в много по-широк социален протест срещу възприетия парижки елит, пренебрегващ нуждите на провинциалните общности. Говорейки в западния град Нант през февруари, Макрон каза, че е време да се осигури достъп до топ колежи за студенти от скромни среди. Целта, каза той, е „никое дете в нашата република да не казва: това не е за мен“, припомня БГНЕС.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама