„На дансинга танцува мъж и пръска Covid като дъжд“ е положението

11:25, 09 апр 21 25 3393 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

„На дансинга танцува мъж и пръска страсти като дъжд“ е рефренът на известен поп фолк шлагер. В днешната ситуация по-скоро обаче бихме запели така – „на дансинга танцува мъж и пръска Covid като дъжд“.

Вчера не беше първи април. Въпреки че точно като неприятна шега изглеждаше новата заповед на здравния министър, с която позволи на дискотеките да отворят от 29 април. И това на фона на над 3000 новозаразени всеки ден. Както би казал един себеуважаващ се американец: „what the f…”.

За работата на ресторантите има някаква логика – наближава Великден, а при тях положението в пандемията е „ден година храни“. Здравните експерти обаче неведнъж са посочвали, че дискотеките представляват най-голям риск - силната музика, пиенето на алкохол и самата обстановка водят до това човек да нарушава социалната дистанция, да говори силно (и съответно да пръска повече слюнка), да танцува, да намали задръжките и като цяло да търси по-близък контакт.

Да не говорим, че за да си поръчаш още един шот на сервитьорката, трябва да ѝ извикаш в ухото. А тя от своя страна, като не те чуе, трябва да си свали маската и да вика в твоето. Парад на слюнката, мила моя майно льо!

Общо взето – в индустрия, където клиентът винаги е прав, трудно персоналът би спазвал законовите разпоредби. Другото би означавало собствениците на дискотеки да вървят срещу собствените си финансови интереси. А няма смисъл да се заблуждаваме, че това може да се случи – и те семейства хранят, дет‘ се вика.

Но защо правителството реши да отвори дискотеките точно сега е въпрос без рационален отговор. Едва ли и здравният министър може да защити решението си с логични аргументи. Може би и заради това „случайно пропусна“ да спомене за това на редовния сутрешен брифинг на властите. Защото защо да отговаряш за действията си, като можеш да не отговаряш? Иначе им плащаме заплати, за да спасяват живота ни…

Но това е – в момента здравният министър е повече министър, отколкото здравен. Особено на фона на избори. Шампанско и сълзи е положението!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 12:17, 09 апр 21

Стойте си в къщи ,никой не Ви кара да ходите в ресторанти и дискотеки.
Страхът е най-големия враг на имунитета.
Затварянето не решава нищо.
Западна Европа е затворена от ноември и мат болни колкото нас...

2 Анонимен 19:38, 09 апр 21

Като ковид-зомби си стой вкъщи, изроде или плащай Ти заплатите на хората останали без работа, заради примерни овце, като теб.

3 Анонимен 19:45, 09 апр 21

С или без мерки, вируса си циркулира и дали ще е в Кауфланд или метрото или дискотека - той така или иначе е навсякъде и няма да го спрат мерките. Локдаун-ите са, за да разрушат икономиката и да източат спестяванията на всички с цел да ги направят зависими от кредитори и вечни длъжници на системата, за да не са свободни и независими граждани, тъй като биха представлявали опасност, ако един ден решат да се вдигнат на бунт срещу чудовищата контролиращи Земята.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама