По колко депутати ще имат партиите в новия парламент

08:06, 09 апр 21 / Новият парламент 25 4097 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

ЦИК обяви окончателните резултати от парламентарните избори на 4 април и разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото Народно събрание.

Първата политическа сила е ГЕРБ с 25.8%, следвана от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – със 17.4%. Третото място е за БСП, която спечели 14.79% от гласовете на избирателите. Оспорваната надпревара за четвъртото място се печели от ДПС с 10.36%, а след нея остава „Демократична България“ с 9.31%. Последна в новия парламент влиза коалицията на Мая Манолова и „Отровното трио“ „Изправи се! Мутри вън!“.

Разцепление в „Изправи се! Мутри вън!“ само няколко дни след изборите

Това означава, че ГЕРБ получава 75 мандата, а „Има такъв народ“ – 51. БСП ще разполага с 43 депутати, ДПС – с 30, а „Демократична България“ с 27. За „Изправи се! Мутри вън“ остават 14 народни представители.

ЦИК извади от списъка на избраните депутати деветима души от ДПС и двама от коалицията ГЕРБ/СДС след получени от тях заявления. Сред тях е и премиерът Бойко Борисов, който вчера се отказа от депутатското си място.

Борисов се отказа да бъде депутат

50.61% е била изборната активност. 790 000 са предпочели машинно гласуване. 33 600 души са дали протестен вот, като са зачеркнали квадратчето „не подкрепям никого“. Броят на недействителните бюлетини е 86 527.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама