Отказът на Борисов от депутатско място е поредната гавра със закона

13:33, 08 апр 21 / Новият парламент 25 5476 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Заявлението на Борисов до ЦИК за отказ от депутатското място в двата избирателни района, в които е избран, е поредната гавра и с избирателите, и с избирателната комисия, и със закона, коментира във Facebook социологът Цветозар Томов, който е бивш член на ЦИК.

Той, разбира се, може да се откаже да бъде депутат, но след като ЦИК го обяви за избран и пред институцията, в която е избран“, обясни Томов и припомни: „Пръв отвори тази кутия на Пандора Делян Пеевски, който поиска от ЦИК да не го обявява за избран след евроизборите през 2014 година. Тогава ЦИК първо взе принципно решение за недопустимостта на такава процедура, а само няколко часа по-късно уважи искането на Пеевски поради това, че част от колегите очевидно бяха обработени да сменят вота си. Все пак тогава трима души гласувахме против, а двама не подписахме и протокола с официалните изборни резултати. 5 години по-късно Пеевски и Карадайъ повториха този номер и новата ЦИК (в сегашния си състав) хрисимо и единодушно ги освободи“.

Борисов се отказа да бъде депутат

Не се съмнявам, че и този път ще стане така. По този начин се оформя една отвратителна практика - популярни и влиятелни политици да се включват в предизборната кампания без да имат намерение да поемат задълженията си, ако бъдат избрани, а ЦИК да утвърждава тази практика със слугинските си решения“, заяви той.

Просто е за разбиране - ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент. Да не положи клетва или, ако вече се е заклел, да депозира оставката си пред парламента. Всъщност точно така постъпи Борисов през 2005 година, когато беше избран за депутат от листата на НДСВ в два района“, обясни Цветозар Томов.

Сега обаче е поредният политик, който извива ръцете на ЦИК да вземе поредното незаконно решение, с което да легитимира една изборна измама. Защото участието в избори без да имаш намерение да си поемеш отговорностите, ако бъдеш избран, е изборна измама, целяща да заблуди избирателите. Изборна измама ще е и решението на ЦИК да не обяви г-н Борисов за избран, след като изборът вече се е случил“, пише още той.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 ГРАЖДАНСКА СПРАВЕДЛИВОСТ 11:06, 09 апр 21

Това е добре за новия парламент. Това е доказателство, че законите на се спазват , а прокуратурата бездейства и Висшия съдебен съвет също бездейства. Това означава, че кандидатите за новия Висш съдебен съвет, народните представители трябва добре да обмислят, за да не останат изненадани и блокирани за отговорностите на бившите управлявали държавата.

2 Unessedow 08:09, 31 окт 22

generic cialis from india Calcium has been reported to regulate placental progesterone secretion in cattle

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама