Героите в бяло: Минута мълчание в памет на медиците, загубили битката с Covid-19

14:35, 07 апр 21 25 2521 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и Деня на здравния работник. Това е професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората.

7 април е обявен за Ден на здравето през 1948 г., когато е основана Световната здравна организация. От 1964 г. на тази дата в България се чества Денят на здравния работник.

Днес по инициатива на Български лекарски съюз, ръководството и служители на Военномедицинска академия (ВМА) отадоха почит към медицинските работници, загубили битката с Cоvid-19. На преклонението сведоха глави и здравния министър проф. Костадин Ангелов и зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Паметта им бе почетена с едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки пред Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред ВМА, предаде БГНЕС.

По данни на БЛС, през изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки загубиха живота си, борейки се до последно с коварното заболяване и достойнство изпълнявайки своя професионален и морален дълг.

Ето кой с какви думи изрази благодарността си към героите в бяло: 

Коронавирусът у нас: Отново над 4000 заразени за денонощие

От първите бе премиерът Бойко Борисов, който честити празника на здравните работници в своя Facebook профил. Той отбеляза, че през последната година, въпреки че нямат почивен ден, те са се справили с много човечност и професионализъм. Днес правителството осигури условията за изплащане на допълнителните 1000 лева за работещите на първа линия и след 30 април.

Пандемията все още не е приключила, но с активното участие на всички, процесът на имунизация напредва и съм сигурен, че скоро ще успеем да се преборим с коронавируса, заяви Борисов и посочи, че са осигурени достатъчно предпазни средства, ваксини и лекарства. „Работещите на първа линия получават допълнителни 1000 лева към заплатите си. Убеден съм, че и новото правителство ще продължи по същия начин да подпомага здравните работници“, написа той.

Държавният глава удостои с почетен знак осем здравни работници. „Медиците останаха без дъх от умора, благодаря, че продължавате да сте на първа линия“, обяви президентът Румен Радев. 

Здравната ни система се нуждае от лечение, което да спре загубата на кадри и финанси. Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести трябва да бъде водещ принцип, на който се подчинява здравната ни система, коментира още той, цитиран от Агенция „Фокус“.

Здравният министър Костадин Ангелов още рано сутринта публикува и видеообръщението към медиците във Facebook профила си. В него той сподели личните си истории за срещите си с лекарите, борещи коронавируса. 

„Лекарите са рицарите на нашите дни. Сурови към врага и едновременно с това сърцати“, каза здравният министър. „Много от нас си отидоха завинаги – над 120 наши колеги. Те не са дали живота си напразно. Загубиха го в името на живота, за да спасят друг. Няма да ги забравим!“, добави още Ангелов.

Погледите на надеждата и доверието на българското общество продължават да са насочени към нас. И въпреки че рядко напускаме работните си места, а лицата ни са скрити зад предпазни маски и защитни очила, ние усещаме безрезервната признателност на пациентите и на цялото общество. Научихме се, че само с общи усилия може да преодолеем тази трудна ситуация, защото предизвикателствата ни правят по-силни, по-отговорни и по-солидарни“, написа председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод празника.

А началникът на ВМА генерал Венцислав Мутафчийски отбеляза, че през тази година всички медици са показали какво значи да бъдеш на висотата и морала на професията.

„Замислих се, докато отдавахме почит пред Паметника на загиналите медицински чинове, че загиналите по време на войните през годините медицински чинове са 142. А сега, само за една година, загинаха над 120. Това е изключително разтърсващо за мен и всички останали представители на нашата гилдия“, написа той в своя Facebook профил. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама