А1 България получи постоянен лиценз за 5G честоти на стойност 4,7 млн. лева

15:40, 06 апр 21 25 1968 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

А1 България спечели първо място на провелия се днес търг, организиран от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за разпределение на радиочестотния спектър 3,6GHz в България. А1 взе честотната лента 3600-3700 MHz, която ще използва за развитието на своята 5G мрежа за период от 20 години и ще плати общо 12,7 млн. лева на държавата, в което се включват 4,7 млн. лева еднократна такса и 8 млн. лева за годишни такси.

Днес направихме още една важна стъпка към налагането на 5G в страната. Като технологичен лидер ние имаме най-подготвената мрежа за търговски старт на истинско 5G и за предлагането на мобилни услуги от пето поколение на нашите клиенти. Затова и направихме най-голяма инвестиция в лиценз, за да си гарантираме лентата 3600-3700 MHz. Нашата 5G мрежа работи на нея от самия си старт, което означава, че с тази инвестиция имаме капацитет да предложим първокласни търговски 5G услуги в най-кратки срокове. Именно те ще дадат повече възможности за общуване и забавление на частните клиенти, както и много нови източници на приходи за бизнеса. Намираме се на прага на нова ера в телекомуникациите и вече нищо не ни спира да се възползваме от всичко, което тя ни предлага.“ коментира Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1 България.

Моделите от серията Samsung Galaxy S21 и S20 Ultra вече работят в 5G мрежата на А1

Към момента телекомът е единственият, който предлага 5G мрежа в страната, която използва 5G честоти в същата честотна лента и 5G оборудване на европейски доставчик. По този начин мрежата от пето поколение на А1 предлага истинско 5G преживяване със скорости, достигащи над 1 000 Mbps и ниско времезакъснение. След придобиването на честотите за постоянно компанията ще може да продължи да развива своята 5G мрежа и да предложи мобилни услуги от пето поколение на индивидуалните и бизнес клиентите, предаде А1. 

5G мрежата на А1 вече покрива населението на открито над 75 града и курорта в страната, включително всички по-големи областни центрове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Кърджали, Ямбол, Сливен, Добрич, Плевен, Кюстендил, Благоевград, Перник, Видин, Враца и др.

През последните месеци А1 работи със своите партньори производители на крайни устройства, за да могат да интегрират 5G мрежата на телекома към своите модели. В момента тя е съвместима с модели на седем марки, сред които са Apple, Samsung, Xiaomi, Huawei, OnePlus, TCL и ZTE. Списъкът с поддържани устройства ще се увеличава и с внедряването на технологията във все повече сфери на живота. Всички клиенти на А1 с абонамент за мобилна услуга и съвместимо устройство могат да тестват 5G, като изпратят безплатен SMS на 1555.

Проведеният от КРС търг за радиочестотен спектър в обхват 3,6 GHz беше организиран спрямо най-добрите практики и излъчван на живо на сайта на Комисията. Това го направи максимално прозрачен и достъпен за обществото. Краят на процедурата маркира и ново начало както за сектора на „Телекомуникациите“, така и за бизнеса и обществото в България, които скоро ще имат достъп до търговски 5G услуги и чрез тях до много нови възможности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама