Напрежение в Лондон: Затвориха секция при опашки от чакащи

16:50, 05 апр 21 / Новият парламент 25 1775 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Парламентарните избори предизвикаха огромен интерес сред българите зад граница и хиляди се отправиха към разкритите секции, за да гласуват. В социалните мрежи се разпространиха десетки снимки на чакащи наши сънародници, които образуваха километрични опашки. 

Така бе и във Великобритания, където въпреки огромния брой заявления за гласуване, бяха разкрити едва 35 избирателни секции. След Brexit страната официално не е част от ЕС и има ограничения в броя секции.

Как гласуват българите зад граница?

Напрежение възникна през вчерашния ден в Северен Лондон. Десетки души не са успели да гласуват, защото изборната секция е затворила при опашки от чакащи.  

Според Изборния кодекс желаещите да упражнят правото си на вот (независимо дали се намират в България или чужбина), могат да го направят до 20.00 часа. Но ако има опашки от хора, времето се удължава до 21.00 часа. В такъв случай членовете на секцията трябва да съберат личните карти на около 50 души и само те да могат да гласуват в следващия един час.

Пред въпросната секция обаче са били повече от 50 души и това е породило напрежение, защото не всички са успели да гласуват. 

При 100% обработени протоколи: Слави Трифонов печели вота в чужбина

В групите за българи в чужбина във Facebook много наши сънародници алармираха за проблема. Те споделиха клипчета и снимки, на които се виждат огромни опашки от чакащи. На едно от видеата се вижда как те призовават да се удължи работното време, а от секционната комисия ги препращат в последните минути към други секции в града. Заради създалото се напрежение и струпването на много хора на мястото е пристигнала и полиция, която е затворила секцията. 

Днес този казус бе коментиран и от Централната избирателна комисия. Те информираха, че в Лондон има общо 12 избирателни комисии и не могат да си обяснят защо всички българи са се насочили към една конкретна. Според тях вина за това има конкретната СИК. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама