Анализаторите: Слави е изненадата, БСП катастрофира

22:54, 04 апр 21 / Новият парламент 25 1404 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Какво се крие зад първите числа от социологическите проучвания?

Няма изненада в това, че ГЕРБ-СДС са първа сила. Липсата на ясно отговаряне на проблемите, около които се случи протестът, доведе до загубата на опонентите на ГЕРБ. Залагането на познатото се оказа успешна стратегия ГЕРБ да запази преднината си“, коментира пред БНР политологът Христо Панчугов.

Според политолога Страхил Делийски БСП е катастрофирала в опитите си да се заяви като алтернатива на властта. „ГЕРБ спечели изборите, но загуби вота на доверие. Ще имаме нов тип парламент“.

Най-вероятно избирателите възприемат Слави Трифонов и неговата партия като алтернатива на системата“, смята журналистът Иво Инджов. По думите му е вероятно съставянето на програмно експертно правителство, защото партиите няма да успеят да направят открита коалиция. „ГЕРБ няма да намери друг партньор освен ВМРО. БСП трудно ще сформира правителство. Би следвало да се споразумеят „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри, вън“ и да получат подкрепа от депутати от БСП. Големият победител на тези избори е неизвестността. Възможно е да отидем на нови избори“.

Изненадата за мен е Слави Трифонов, вероятно той ще бъде решаващата фигура в това какво правителство ще има, вероятно ще се върви към експертен вариант, ще се търси такъв, с такива функции. Ние сега забравяме кризата, но тя съществува и е водещата в момента“, заяви политологът доц. Мария Пиргова в ефира на bTV.

Според нея се разделяме с модела Борисов и това е основният принос на тези избори.

Нищо от изявленията, посланията и действията на Слави Трифонов до момента не подсказва коалиция с ГЕРБ, но оттук нататък изпадаме в изцяло нова обстановка и интересното тепърва започва. Денят след изборите често е по-важен от деня на изборите. Очакванията към политиците тепърва ще нарастват, ако има нещо, което избирателите не искат, това е политическа криза, несигурност и обедняване“, коментира Георги Харизанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама