Ангел Русев с рекорд и злато на европейското по щанги

16:30, 04 апр 21 / Спорт 25 3266 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България спечели второ злато и трети медал в двубоите на продължаващото в Москва европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

Ангел Русев грабна титлата при най-леките в кат. 55 кг с двубой 258 кг, подплатена с европейски рекорд за юноши в изтласкването със 147 кг, съобщиха от Българския олимпийски комитет.

Българинът започна припряно с неуспех на 105 кг, но след това се справи с тази тежест и дори със 111 кг, които му осигуриха бронз в изхвърлянето. В изтласкването Русев стартира с успех на 140 кг, когато почти всички бяха приключили, а и този опит на практика осигури българското злато в двубоя. Сребърния медал спечели румънецът Валентин Янчу с 248 кг, а бронзът е за украинеца Дмитро Вороновски с 247. 

„Олимпийски надежди“: Щангистът Ангел Русев се цели във второ европейско злато

19-годишният Ангел Русев е представител на силната русенска школа. Негови треньори са Кръстина и Радослав Атанасови. През 2019 г е европейски вицешампион за мъже от Батуми и златен медалист до 20 г. с 3 световни рекорда за юноши от Букурещ. Миналата пролет спечели сребро в кат. 61 кг на предолимпийския турнир за Световната купа в Иран. През 2018 г. отвоюва европейска титла до 17 г. в Милано и записа шесто място на световното първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан), а година преди това се върна с бронз от континенталния шампионат на 17-годишните в Прищина. Първият му голям успех бе европейското злато при 15-годишните от първенството в Томисл (Полша) през 2016 г. Световен рекордьор за кадети и европейски за юноши.

Златото на Ангел Русев е трети медал за България на европейското в Москва след като вчера, в дебютния ден на шампионата, България стартира с титла на Надежда Мей-Нгуен и сребро на Ивана Петрова в при най-леките в кат. 45 кг.

По-късно днес, от 20 ч. българско време на подиума в Москва излиза европейският вицешампион при младежите Стилян Гроздев в кат. 61 кг. А утре в руската столица ще се представят двама наши щангисти. В кат. 67 кг ще вдигат Валентин Генчев и синът на бронзовия олимпийския медалист от Атланта 1996 Севдалин Минчев - Петър Ангелов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама